Bergen op Zoom

Geen gezicht met Vastenavend: Peperbus waarschijnlijk ‘kaal’ door corona en winter

Archieffoto: het aankleden van de Peperbus tijdens een voorgaande Vastenavend. (Foto: ZuidWest Update)

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse Peperbus gaat zeer waarschijnlijk de komende Vastenavend in zónder kiel en zónder gezicht. Dat is maandagmiddag bevestigd vanuit de Stichting Vastenavend. Vanwege de coronamaatregelen was eerder al besloten om de stadstoren geen kiel aan te trekken. Maar door de invallende winter blijkt het ook zeer lastig om de ogen, neus en mond aan te brengen.

Door: Han Verbeem

Al sinds de jaren ’70 maakt de aangeklede Peperbus deel uit van de Bergse vastenavendtraditie. Vooral tijdens de Kindervastenavend op maandagmiddag vervult de Peperbus een belangrijke rol, met zijn diepe en sonore Bergse stemgeluid.

Online en op tv

Van een massaal volksfeest, dat de Bergse vastenavend is, kan dit jaar geen sprake zijn. De Vastenavendactiviteiten vinden voornamelijk online plaats en via de uitzendingen op ZuidWest TV. Daarbij was het aanvankelijk de bedoeling om de Peperbus weliswaar zónder kiel en armen maar mét gezicht aan te kleden.

Sneeuw en ijs

De invallende winter en zware sneeuwval heeft echter roet in het eten gegooid, zo bevestigde Joost Eykman maandagmiddag. Volgens hem is de kans uitermate klein dat deze week het werk uitgevoerd kan worden. De benodigde onderdelen liggen namelijk opgeslagen bij Halwana op het Konterscherp, en zijn vastgevroren door de kou. Daarnaast zou het vanwege de gladheid zeer lastig zijn om het gezicht aan te brengen op de lantaarn van de Peperbus. Daarvoor wordt normaal gesproken kraanverhuurder Heeren uit Roosendaal ingeschakeld, die het grotendeels sponsort. Volledig uitsluitsel kan pas woensdag, op de ochtend van het aankleden zelf, gegeven worden. Maar de kans dat het doorgaat wordt ‘miniem’ geacht.