Roosendaal

Geen groot scherm op Oude Markt van Roosendaal tijdens EK

Versiering in straat voor Nederlands elftal

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

EK-wedstrijden kijken op grote schermen in de binnenstad van Roosendaal zit er niet in dit jaar. Dat laat de gemeente weten op raadsvragen van de Roosendaalse Lijst. Het zou namelijk te duur zijn voor de gemeente om zoiets te organiseren.

Daarnaast vindt de gemeente dat het niet aan haar is om iets als een EK-plein op te zetten in de binnenstad. “Wel heeft het college van burgemeester en wethouders dit jaar pro-actief aangegeven een groot voorstander hiervan te zijn”, luidt de reactie. Begin dit jaar is daar dan ook onderzoek naar gedaan. Horecaondernemers op zowel het Tongerloplein als de Markt hebben gekeken naar mogelijkheden. “Maar door de hoge kosten van het huren van schermen en de licentiekosten zagen de ondernemers daar van af.” De wedstrijden zijn wel gewoon te bekijken vanuit de horecaondernemingen zelf.

Maar wat wordt er bedoeld met hoge kosten? Het huren van een scherm voor alle wedstrijden van het Nederlands elftal komt neer op zo’n 30-duizend euro. En dan komen daar ook de licentiekosten nog bij. Een voorbeeld: voor twee uur en duizend kijkers, kost een licentie 3120 euro. “Naast die kosten komen er dan ook nog kosten bij voor de veiligheidsmaatregelen, zoals beveiliging en EHBO”, vervolgt de gemeente. Hoeveel dat kost hangt af van het aantal verwachte bezoekers.

Er zijn uiteindelijk nog twee initiatiefnemers geweest die op het Kadeplein een EK-plein wilden realiseren. Maar ook zij vonden het te duur, en hebben uiteindelijk afgezien van het initiatief. “Gedurende het verloop van het toernooi blijven we in contact met de ondernemers om eventuele nieuwe initiatieven te faciliteren vanuit de gemeente”, aldus het college.