Bergen op Zoom

Geen hubkes-, maar wupkeszegening voor brugklassers MollerJuvenaat

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Besprenkeld met wijwater lopen de brugwuppen van het MollerJuvenaat Gymnasium hun nieuwe schoolgebouw aan de Noordzijde Zoom in. Vandaag wordt deze officieel in gebruik genomen. Rector Titus Frankemölle, die ook diaken van het bisdom van Breda is, is druk in de weer om de leerlingen te zegenen. “Het gaat niet om de stenen, maar om jullie!”

De rector zag een overeenkomst bij de zegening van vaandels, motoren en hubertusbroodjes: “Het gaat eigenlijk allemaal om mensen.” Daarom zegent hij naast het gebouw, ook de leerlingen. Met de zegening vraagt hij God om bescherming van de scholieren. Een aantal van hen beschermt zich juist met rugzakken boven het hoofd, tegen de nattigheid.

Heldere richtingswijzer

In zijn toespraak vergelijkt de rector zijn leerlingen met zout en licht. “Zout is de smaakmaker, waarmee we op school het verschil proberen te maken,” legt hij aan hen uit. “Waai niet als jaknikker met alle winden mee, maar vorm zelfstandig een mening en denk kritisch na.”

De school legt hier de nadruk op in het onderwijs, waarbinnen wereldburgerschapseducatie centraal staat. “De wereld verandert zo sterk. Feiten en waarheden staan onder druk. Dat willen we overbrengen naar de leerlingen,” legt directeur Frank Looijen uit.

Rector Frankemölle geeft de leerlingen nog een laatste advies, voordat zij hun gezegende school instappen. “Geef het goede voorbeeld, als heldere richtingswijzer naar de mensen om je heen. Juist dan zijn we werkelijk het zout en licht van de aarde. Amen.”