Bergen op Zoom

Geen jubileum Indië Herdenking in Bergen op Zoom, alleen kranslegging

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Indië Herdenking in Bergen op Zoom gaat zaterdag niet door, ook al is het een jubileumjaar. Er zijn geen bezoekers en geen ceremonie. Er worden alleen kransen gelegd namens de gemeente en de Indische gemeenschap. Burgemeester Frank Petter zal daar niet bij zijn.

De Indië Herdenking in Bergen op Zoom zou zaterdag gehouden worden in de tuin van Partycentrum Rozenoord. Het had een bijzondere ceremonie moeten worden om te herdenken dat het 75 jaar geleden is dat Nederlands-Indië werd bevrijd. De organisatie laat weten dat de plechtigheid niet doorgaat: “De herdenking is inderdaad helemaal afgelast. Wat er alleen plaats vindt, is een bloemlegging namens de gemeente en de Indische gemeenschap.”

In Bergen op Zoom worden de coronamaatregelen weer strenger nageleefd en gecontroleerd. De gemeente kampt met een flinke toename van coronabesmettingen, die hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Daarom is gekozen voor een sobere Indië Herdenking. Burgemeester Frank Petter zou een monument onthullen, maar volgens een gemeentewoordvoerder gaat dat niet door. Of het op een later tijdstip alsnog gedaan wordt, is niet duidelijk. 

Het is een jubileumjaar voor de Indië Herdenking. Het is zaterdag precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde in Nederlands-Indië. In Nederland was de Duitse bezetter al in mei verslagen. Maar de Japanse bezetting van Nederlands-Indië ging nog maanden door. Pas op 15 augustus 1945 was het Koninkrijk der Nederlanden helemaal bevrijd.