Roosendaal

Geen klassieke straatverlichting in Roosendaalse kernen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal gaat geen klassieke straatlantaarns neerzetten in de oude dorpskernen. De gemeente vindt het te duur en niet milieuvriendelijk om bestaande straatlantaarns te vervangen. Ook het onderhoud van zulke lampen is duurder.

De gemeenteraad van Roosendaal had in november gevraagd of er in de dorpskernen klassieke straatverlichting kon komen. Dat zou het historische karakter van de dorpen versterken. Ook vroegen de gemeenteraadsleden of er grote spots konden komen om de monumentale kerken in het licht te zetten.

Nu staan er alleen in Wouw klassieke straatlantaarns. Rondom de kerk staan er 25. Die blijven staan, maar de gemeente gaat ze wel ombouwen tot LED-lantaarns. LED is energiezuiniger en gaat lang mee.

Vervanging kost 5 à 6 ton

Als de straatverlichting in de andere dorpskernen vervangen zou worden door klassieke lantaarns, kost dat ruim 500.000 euro. Als de historische straten van Roosendaal ook mee zouden doen, komt daar nog 100.000 euro bovenop. De jaarlijkse kosten voor onderhoud stijgen ook, van zo’n 67 euro per lantaarn naar 160 euro. Dat is zo’n 13.500 euro per jaar extra. De gemeente Roosendaal vindt vervanging te duur.

Het is ook niet duurzaam om 146 goedwerkende straatlantaarns te vervangen, vindt de gemeente. “Hoewel de omgewisselde standaard objecten ergens anders in de gemeente weer kunnen worden ingezet, wordt er onnodig energie verbruikt t.g.v. het extra moeten inzetten van hoogwerkers, arbeid, materiaal en materieel,” schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Kerken zelf verantwoordelijk

De gemeente is ook niet van plan om de kerken in de dorpen te gaan verlichten. Dat is een taak van de eigenaars van de kerken. Sommige kerken hebben zelf al verlichting aangelegd, soms met geld van sponsors. Zoals in Wouwse Plantage en Nispen. Ze houden ook zelf het onderhoud bij. De gemeente Roosendaal vindt dat de andere kerken dat ook zelf kunnen regelen.