Bergen op Zoom

Geen kringloopwinkel, maar een doorgeefwinkel bij Deelboz in Bergen op Zoom

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Geen kringloopwinkel, maar een doorgeefwinkel. Bij Deelboz in Bergen op Zoom kunnen mensen met een kleine portemonnee terecht voor presentjes voor de feestdagen. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt, en het concept gaat tegelijkertijd verspilling tegen. “Met de portemonnee dicht kan je hier aan leuke dingen komen.”

De bedoeling van de winkel is dat mensen meer gaan delen, legt Ineke Martens van Deelboz uit. “Alles in de winkel kost vijftig cent en sommige producten zijn zelfs gratis. Bij een kringloopwinkel is het dan toch een stuk duurder.” En dat terwijl het aanbod ongeveer hetzelfde is.

Alle lagen van de bevolking zijn welkom in de winkel. “En ook echt alle lagen komen langs”, vervolgt Ineke. “Mensen komen spullen doneren, en nemen dan ook weer iets mee. Dat is ook de insteek van het concept.” Ineke merkt dat er steeds meer bezoekers op de winkel afkomen. “Dat komt toch wel door de inflatie denk ik. En we worden steeds bekender in de stad.”

Aanvragen

De doorgeefwinkel werkt samen met een maatschappelijk werk- en doe-centrum. “Als we merken dat er veel aanvragen binnenkomen, maken we tasjes met artikelen waar de meeste vraag naar is. Die geven we dan weer door, en het centrum verdeelt het dan weer aan hen die het nodig hebben.”

Die aanvragen variëren van 25 tot honderd, uiteenlopend dus. “Dat is echt afhankelijk van de tijd van het jaar en wat de mensen nodig hebben.” Nu is dat bijvoorbeeld speelgoed vanwege Sinterklaas, en kerstdecoratie. “Met de portemonnee dicht kunnen mensen hier alsnog aan leuke dingen komen.”