Bergen op Zoom

Geen lampionnenoptocht met Sinterklaas in Bergen op Zoom, Studio Pepernoot biedt alternatief

Laura Vermunt Laura Vermunt

De lampionnenoptocht in Bergen op Zoom gaat vrijdag 3 december niet door. Door de maatregelen besloot de Stichting Sint Nicolaas dat de lichtjesparade, waarbij Sinterklaas en zijn Pieten voorop lopen, niet door te laten gaan. Maar niet getreurd, er komt een alternatief. Op vrijdagavond om zeven uur vindt er een extra uitzending plaats van Studio Pepernoot op ZuidWest TV.

De tocht werd eerder al aangepast. Zo zou de stoet met sfeervolle lichtjes anderhalf uur eerder, om halfvijf, van start gaan. De laatste koopavond voor pakjesavond, zou de meest gezellige van het jaar moeten zijn. Maar nu de winkels om vijf uur de deuren al moeten sluiten, vindt de stichting dat het niet gevierd kan worden zoals zij dat gewend zijn en zouden willen. “Het is het leukste als de winkels open zijn. We willen het winkelend publiek erbij betrekken en donkere etalages dragen ook niet bij aan de sfeer”, zegt voorzitter Daan Touw. Ook zou de anderhalve meter moeilijk te handhaven zijn.

De Stichting had weinig tijd om een alternatief te bedenken. “Wij moesten kort schakelen en hebben pas maandagavond het idee van een extra uitzending verzonnen.” In deze uitzending zal het publiek de belevenis van de lampionnenoptocht via de beeldbuis ervaren. Ook heeft de Hoofdpiet een verrassing voor Sinterklaas. Wat dit precies is, houdt Touw nog even geheim. Naast een extra uitzending, wordt ook de opname van de kindervoorstelling uitgezonden. Deze komt direct na de extra aflevering Studio Pepernoot.