Bergen op Zoom

Geen ‘paarse krokodil’ meer op Bergs stadskantoor: gemeente wil afrekenen met bureaucratie

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Bergen op Zoom kijkt kritisch naar de eigen dienstverlening. Want inwoners en ondernemers moeten soms nog té lang wachten op het antwoord van vragen of reacties op zienswijzen. Het Bergse college wil daarom kijken waar het anders én beter kan, en komt daarom met een actieplan gemeentelijke dienstverlening.

Audio: wethouder Joost Pals over het actieplan gemeentelijke dienstverlening.

De aanpak van de dienstverlening is één van de zogeheten ‘pijlervisies’ waarmee Bergen op Zoom zich op de kaart wil zetten als een toekomstgerichte gemeente. Vorig jaar is de raad al akkoord gegaan met het visiedocument, het actieplan richt zich nu op de uitvoering -zegt wethouder Joost Pals.

Paarse krokodillen-overleg

Een hele hoop dingen gaan goed, maar veel ook niet. Zo wil de gemeente afrekenen met doorgeschoten ambtelijk beleid, waarbij inwoners met vragen en meldingen van het kastje naar de muur worden gestuurd. “We hebben een paarse krokodillen-overleg ingevoerd om dat tegen te gaan”, merkt Pals op. De naam van dit overleg verwijst naar een tv-reclame van een verzekeraar – waarbij een moeder met kind in een zwembad een paarse opblaaskrokodil willen ophalen. Deze staat bij de afdeling verloren voorwerpen, maar ze mogen die niet meenemen zonder eerst een stapel formulieren in te vullen. De paarse krokodil staat sindsdien symbool voor bureaucratie en ontoegankelijkheid. “Zo’n gemeente willen we niet zijn. Als iemand bij ons een melding doet, moet deze zo snel mogelijk afgehandeld kunnen worden”, benadrukt de lokale bewindsman.

Apps

Om te zorgen dat deze afhandeling soepel verloopt, wil de gemeente meer met apps werken; zoals dat nu al gebeurt met de BuitenBeterApp, voor het melden van bijvoorbeeld zwerfvuil en beschadigingen in de openbare ruimte. Het actieplan is vooralsnog voor de duur van één jaar, daarna volgt een evaluatie en wordt gekeken naar een vervolg. “Een en ander hangt ook af van de beschikbare middelen”, aldus Pals.