Hoogerheide

Geen ronkende tractoren bij Woensdrechtse Boerendag door stikstofregels

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Kuikentjes vasthouden, meeliften op het vliegend tapijt achter twee boeren knollen of spelen op de zandberg. De Woensdrechtse Boerendag was weer als vanouds. Alhoewel, op één ding na: de tractoren bleven deze zondag stil langs de zijlijn staan.

“We zijn steeds meer bezig met duurzaamheid”, legt organisator Jacques Tempelaars uit. “Deels omdat we dat zelf belangrijk vinden, maar ook deels door strengere stikstofregels.” Eén van de maatregelen is een kleinere parkeerplaats, waardoor het de bedoeling is dat er meer mensen met de fiets komen.

En waar tijdens de voorgaande edities verschillende tractoren namelijk demonstraties gaven waarbij de zwarte rookwolken in wijde omtrek te zien waren, bleven deze tractoren dit jaar stil langs de kant staan. De reden: “Ons terrein ligt vlakbij een Natura2000 gebied”, legt de organisator uit. “Daarom mochten wij dit jaar geen demonstraties meer geven.”

Creatieve oplossing

Maar zo creatief als de organisatie is, hebben ze daar gewoon iets op bedacht. “Er rijdt vandaag een elektrische verreiker rond met een kar erachter waarop de kinderen mee kunnen rijden.”

Bijna geluidloos rijdt de verreiker over het feestelijke terrein. “Er loopt iemand mee die mensen aan kan spreken die me niet aan horen komen”, vertelt de bestuurder. “Verder heb ik het idee dat de mensen het wel leuk vinden.” En terwijl hij dat vertelt gaan er steeds meer kinderen in de kar zetten.

Mooie herinneringen

Dat de klassieke tractoren niet in actie komen tijdens de boerendag, maakt het voor de bezoekers niet minder leuk. “Het is al mooi om ze te kunnen bekijken”, vertelt een man met een Zeeuws accent.

“Ik had vroeger precies zo’n trekker.” Hij wijst naar het rode voertuig naast hem. “Dat brengt toch herinneringen naar boven. Ik heb er toen veel aan gesleuteld, veel mee gedaan.” Enthousiast vertelt hij dan ook verder aan een aantal geïnteresseerden die bij hem komen staan.”

Dieren

Wat er niet is veranderd en nog net zo populair is als de voorgaande jaren zijn de dieren. Er zijn kalfjes, varkentjes, een ezel en een pony. En kuikentjes. “Ze zijn allemaal vannacht geboren”, vertelt de vrouw die het toezicht houdt. Last van de hitte hebben de kuikentjes trouwens niet. “Dit vinden ze lekker. Normaal gesproken zitten ze onder een lamp van 37 graden, die hebben we nu niet nodig.”

De kuikentjes zijn erg geliefd bij de bezoekers.