Bergen op Zoom

Geen SantaRun in Bergen op Zoom: ‘Geen uitbundig feestje mogelijk’

Een beeld dat al sinds 2019 niet meer te zien is. Een gevulde Grote Markt in Bergen op Zoom vol met kerstmannen en kerstvrouwen. © Dick Vermaas/SantaRun

Maarten Elst Maarten Elst

De straten van Bergen op Zoom zullen dit jaar niet overspoeld worden met kerstmannen en kerstvrouwen. Door de huidige coronamaatregelen heeft de organisatie de stekker uit de jaarlijkse Bourgondische SantaRun getrokken. Normaal zou de SantaRun op zaterdag 18 december plaatsvinden, maar door de onzekerheid of de feestloop groots en uitbundig gevierd kan worden, hakt de organisatie alvast zelf de knoop door.

Voorzitter Joris Völker van het organiserende comité baalt ontzettend dat de Santarun niet door kan gaan. “We waren al heel ver met de organisatie. De route was er. De stoppunten in de route waren geregeld en samen met het Bergs Winterparadijs zouden we er weer een feest van maken. Ook de openingsact door Huub Hangop was geregeld”, vertelt Völker.

Nieuw concept

Maar groots en uitbundig vieren zit er niet in voor de SantaRun. Het was voor de organisatie van doorslaggevende reden om daardoor geen kerstloop te organiseren. “Ook zou er dit jaar op passende wijzen afscheid genomen worden van StaBoZ, een partner waar wij vele jaren goed mee hebben samen gewerkt toen de ijsbaan nog in hun handen was”, aldus Völker.

De organisatie richt zich nu op de editie van 2022. De voorzitter licht al een klein tipje van de sluier: “We werken aan een nieuw concept van de SantaRun. En misschien komen we tussendoor nog wel met iets.”

Geen geld voor goede doelen

Völker baalt vooral dat er nu voor het tweede jaar geen geld wordt opgehaald voor de lokale goede doelen die het evenement ondersteunt. “In de afgelopen edities werd er al ruim 50.000 euro bij elkaar gelopen door de kerstmannen en kerstvrouwen. We hadden tijdens de zevende editie graag weer geld opgehaald.”

Kerstmannen en kerstvrouwen die zich al hadden ingeschreven voor de SantaRun van zaterdag 18 december, krijgen hun inschrijvingsgeld terug. Naar alle waarschijnlijkheid vindt de editie van 2022 plaats op zaterdag 17 december 2022.