Roosendaal

Geen terugkeergarantie voor huurders na sloop Josephwijk in Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bewoners van de Josephwijk in Roosendaal krijgen niet de garantie dat ze terug kunnen na de sloop en herbouw van hun wijk. Dat antwoordt wethouder Toine Theunis op schriftelijke vragen van de Roosendaalse SP.

Woningcorporatie Alwel wil binnen een paar jaar oude woningen in de Josephwijk in Roosendaal slopen en vervangen door energiezuinige nieuwbouw. Volgens wethouder Theunis moet Alwel bij de nieuwbouw rekening houden met gemeentelijke eisen, zoals ruimte voor parkeren, de opvang van water en het vergroenen van de wijk.

Gesprekken met huurders

Alwel kan niet 229 dezelfde woningen terugbouwen en toch aan de nieuwe eisen voldoen. Bovendien is er in Roosendaal behoefte aan meer nul-treden woningen en aan meer betaalbare woningen met 1 en 2 slaapkamers. Volgens Theunis wordt hierover eerst nog wel gesproken met de huidige bewoners van de Josephwijk. “ln de 1-op-1 gesprekken die Alwel met de huurders gaat voeren worden de behoefte en wensen van de bewoners opgehaald en wordt er, daar waar mogelijk, rekening mee houden,” schrijft de wethouder.

Alwel heeft nog geen sloopvergunning aangevraagd voor de Josephwijk. Volgens Theunis gebeurt dat pas als er een sociaal plan is met de huurders en als duidelijk is wat er teruggebouwd gaat worden. Volgens de planning zal dat medio 2019 zijn. “Een vertegenwoordiging van bewoners denkt mee over het sociaal plan en het nieuwbouw plan. Alle bewoners worden hierover geïnformeerd.”

Onderhoud voor veiligheid

De SP had ook vragen gesteld over het onderhoud dat Alwel toch nog uitvoert, ook al staat de Josephwijk op de slooplijst. Volgens de SP leidt dat tot verwarring en onzekerheid bij de bewoners. In de antwoorden wijst wethouder Theunis er op dat Alwel onderhoudsplicht heeft, zolang de woningen er staat. “Veiligheid staat daarbij voorop. Dat betekent dat bijvoorbeeld het CV-onderhoud gewoon wordt uitgevoerd. Dit is aan bewoners verteld op de informatieavond en is ook vermeld bij de meeste gestelde vragen op de webpagina.”

De SP wilde ook weten wat de gemeente en Alwel doen om de onzekerheid bij bewoners van de Josephwijk weg te nemen. Volgens wethouder Theunis deelt Alwel de zorgen van de bewoners. Daarom is er een apart 06-nummer en emailadres, zodat wijkbewoners meteen in contact kunnen komen met het projectteam. Er worden ook nieuwsbrieven verstuurd, op verzoek zijn er huisbezoeken en er is 1 keer per week een spreekuur in de wijk. Bovendien zijn er ook 2 meedenkgroepen: de meedenkgroep sociaal plan en de meedenkgroep stedenbouw.

Volgens Theunis kan Alwel de onzekerheid nooit helemaal wegnemen, omdat de plannen nog niet helemaal ingevuld zijn en er nog niet overal een antwoord op is. De onderzoeken die Alwel tot nu toe al heeft uitgevoerd naar de mogelijkheden voor de Josephwijk kunt u hier bekijken.

Lees ook: SP Roosendaal wil duidelijkheid over sloop Josephwijk