Wouwse Plantage

Geen vankantiegangers: lege hokken bij dierenpension Hoevekestijn

Arian Tak, eigenaar dierenpension Hoevekestijn

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het is ongewoon stil bij dierenpension Hoevekestijn in Wouwse Plantage. Het zou hoogseizoen moeten zijn, maar door de coronacrisis gaan mensen niet op vakantie en werken ze vaker thuis. Ze brengen hun hond of kat dus niet naar het pension. Het is voor dierenpensions daarom een uitdaging op de been te blijven.

De grote buitenhokken waar honden heerlijk moeten ravotten, zijn bijna allemaal leeg. Arian Tak, eigenaar van dierenpension Hoevekestijn vindt het maar stil. “We hebben nu 15 honden zitten en 2 poezen. Wat normaal in deze periode een 100 honden had moeten zijn met een 20 katten.”

Het coronavirus zorgde voor extreme veranderingen in het dagelijks leven. En die kwamen ook voor Tak als een complete verrassing. “Niemand had dit aan zien komen natuurlijk. 16 maart, ik vergeet de dag nooit meer. De telefoon stond 17 maart roodgloeiend met annuleringen,” vertelt hij. “Bij ons is het seizoen van wanneer de klok verzet wordt tot wanneer de klok verzet wordt. Dus wij zaten nu in onze piek.”

Gaan mensen op vakantie?

Tak voelt de onzekerheid diep. Niet alleen voor zijn bedrijf, maar ook voor de mensen die voor hem werken. “Het is voor ons, maar ook voor het personeel, natuurlijk een heel onzekere tijd nu over wat zich afspeelt in de dierenbranche.” Tak kan weinig meer doen dan afwachten. “Wij kunnen daar niets aan doen. Zolang die vliegtuigen aan de grond staan, dan zal er geen vakantie zijn. En onzekerheid bij de mensen ook natuurlijk: ga ik nog op vakantie in zo’n periode?”

De hoop op diereneigenaren die het pension inschakelen als ze in Nederland op vakantie gaan, is klein. “Nederland, binnenland, dat zal wel zijn. Maar dan nemen ze de hond meestal mee. Want ja, dat kan, dat is makkelijk. Dus voor ons is het een heel onzekere tijd,” legt Tak uit. Er is nog wel de dagopvang, voor honden en katten van mensen die buitenshuis werken. “Maar zolang Rutte nog steeds zegt ‘blijf zo veel mogelijk thuiswerken’, dan wordt het voor ons ook moeilijk.”

Ook geen Belgische klanten

Dierenpension Hoevekestijn mist ook nog eens een groot deel van de klanten, omdat de grens gesloten is. “Wij zitten hier op het grensgebied. Ik hoop natuurlijk dat de grenzen met België snel open gaan. Want dat is voor ons ook wel een inkomstenderving nu. Want wij moeten het toch zeker ook wel 60% van België hebben,” legt Tak uit. “Dus ja, dat is ook nog wel een puntje: hoe lang gaat dat nog duren?”

Tak voelt zich wel gesteund door Dibevo, een organisatie die de belangen behartigt van de huisdierenbranche. Samen proberen bedrijven die werken met huisdieren zo goed mogelijk door de coronacrisis te komen. “We zijn wel bezig met Dibevo, onze brancheorganisatie, zijn we wel in gesprek om extra noodmaatregelen te treffen natuurlijk,” vertelt hij.

Steun krijgen van het rijk blijkt lastig

Maar het valt voor de bedrijven nog niet mee om geld van het rijk te krijgen. “Eerst hadden ze ons er buiten gezet. Toen werden we geaccepteerd. Maar nu zitten we in de tweede fase natuurlijk, omdat het nog langer gaat duren, zijn we in gesprek. Dus ja, het is een spannende tijd,” verzucht Tak. “Wij moeten het echt hebben van de vakantie. We hebben een seizoensgebonden beroep. Dus ja, da’s in de zomermaanden.”