Roosendaal

Geen Weij, maar Speak Easy Garden voor 3 Weesgegroetjes: “Wat is je paswoord?”

Maarten Elst Maarten Elst

Het succes van de Weij krijgt deze zomer geen vervolg. Doordat de voormalige weide aan de Molenstraat verhuurd is, moesten Haroun Hijman en Floor Bleijenberg van café 3 Weesgegroetjes op zoek naar een andere creatieve oplossing. En zo ontstond het idee voor de Speak Easy Garden. Met een vooraf gekregen paswoord word je naar een alternatief terras geleid waar je in alle rust kan genieten van een hapje en een drankje.

“Een hele goedemiddag, u heeft wellicht gereserveerd. Wat is je paswoord?”. Het is één van de zinnen die cafébaas Haroun Hijman de komende weekenden veel zal zeggen. Dit jaar is er geen Weij, maar een Speak Easy Garden. “Loop maar even mee”, zegt Hijman als het juiste paswoord is opgegeven.

Codewoord

Via het bruine café, dat al ruim een jaar dicht is voor (stam)gasten, kom je uiteindelijk tot bij een geheim terras. “Net als alle andere collega’s zijn wij ook weer opengegaan. Een weekje later dan de anderen weliswaar. Het was allemaal een beetje afhankelijk van wat we gingen doen. Gaan we wel of niet open? Want ja, zoals je hier ziet, we kunnen hier maar twaalf gasten ontvangen. Ook de openingstijden van 12 uur ‘s middags tot en met 18 uur ‘s avonds zit niet echt mee”, vertelt Hijman.

Enkel vrijdag, zaterdag en zondag zal het mogelijk zijn om met een paswoord het geheime terras te betreden. “De gimmick slaat op de jaren ’20 van de vorige eeuw”, legt de cafébaas uit. “Het idee komt uit de tijd van de drooglegging in de Verenigde Staten. Uit Texas en al die andere staten. Alcohol drinken mocht niet, maar uiteindelijk wilden de mensen toch gezellig met elkaar een drankje drinken. Dan was er vaak een codewoord en liep je door een oude schuur of loods tot je bij een geheim terras uitkomt. Het is voor ons een mooie tijdelijke oplossing om een centje bij te verdienen.”

Tijdelijke oplossing

Tijdelijk. Want het liefst willen Hijman en Bleijenberg maar al te graag terug hun gasten ontvangen in het bruine café. “We gaan kijken hoe het loopt, we weten het zelf ook nog niet natuurlijk”, vervolgt Hijman. “Dit weekend gaan we voor het eerst weer open. Misschien dat we het naast het café blijven doen, de tijd moet het maar uitwijzen. Het is maar net hoe het bij onze gasten valt ook.”