Rucphen

Geert (17) brengt oorlogsgeschiedenis tot leven met privémuseum

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De afgelopen tijd stond Brabant in het teken van de herdenking van de bevrijding in 1944. En het blijkt lang niet alleen de oudere generatie te zijn die bezig is met de oorlogsgeschiedenis. Bij de 17-jarige Geert van der List uit Rucphen gaat de fascinatie zelfs zo ver dat hij een heus oorlogsmuseum heeft ingericht.

Het museum bouwde hij samen met zijn vader in een garage achter de oude burgemeesterswoning in de Raadhuisstraat. In het museum staan objecten uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder uniformjassen gedragen door militairen van de divisie die West-Brabant heeft bevrijd. Elk object in het museum heeft een bijbehorend verhaal dat Geert heeft verzameld door te praten met mensen en door speurwerk te verrichten. “Ik vind het mooi om de objecten juist aan verhalen te koppelen, zodat het echt levendig wordt.”

Lokale geschiedenis

Zijn inspiratie voor zijn museum kwam voort uit zijn vroege interesse in oude bunkers in de vestingstad Willemstad en het spelen op militaire oefenterreinen in de regio. Na verloop van tijd kreeg hij objecten zoals hulzen van familieleden en raakte hij betrokken bij de lokale geschiedenis, wat uiteindelijk leidde tot het bouwen van dit museum.

Het museum is pas net open en heeft tot nu toe één openingsdag gehad. Die trok volgens Geert veel belangstelling. Geert overweegt de mogelijkheid van uitbreiding en het organiseren van meer open dagen om mensen de kans te geven zijn verzameling en de bijbehorende verhalen te ervaren.

Oorlog

Ook Geert bezocht afgelopen week herdenkingsevenementen. “Het is belangrijk om de herinnering levend te houden, vooral omdat conflicten over de hele wereld blijven bestaan”, zegt hij. “Voor veel mensen is het niet voor te stellen dat het hier nog niet zo gek lang geleden ook een oorlogssituatie was. Het is belangrijk om daar aandacht aan te blijven besteden”, zegt hij over de herdenkingen en zijn museum.