Bergen op Zoom

Geerten Verberkmoes duikt in leven van 18e eeuwse vioolbouwer

© Archief ZuidWest Update

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Geerten Verberkmoes uit Bergen op Zoom onderzoekt het leven en werk van Benoit Joseph Boussu. Boussu bouwde snaarinstrumenten, zoals violen en cello’s. Hij leefde in de 18e eeuw.

Verberkmoes bouwt zelf ook al jarenlang snaarinstrumenten. Hij wilde weten hoe ze 300 jaar geleden instrumenten maakten en ging op onderzoek uit. Om een viool of cello zeer precies na te kunnen bouwen, moet je natuurlijk ook weten hoe ze er van binnen uitzien. Daarom haalde hij een antieke cello, die door Boussu was gebouwd, uit het museum en liet het instrument door een CT-scanner halen.

Exacte kopie van 300 jaar oude viool

Door precies dezelfde materialen te gebruiken en dezelfde bouwtechnieken, heeft Verberkmoes violen en cello’s kunnen nabouwen die een exacte kopie zijn van de 300 jaar oude instrumenten. Hij zocht er ook muziek bij die gecomponeerd was in de tijd van Boussu. Hierdoor kunnen muzikanten nu weer precies laten horen hoe het destijds moet hebben geklonken, toen Boussu nog leefde.

Sinds kort doet Verberkmoes ook archiefonderzoek om de mens Boussu en de muziekstijl van de 18e eeuw steeds beter te leren kennen. Meer informatie en video’s van Verberkmoes’ zoektocht naar Boussu vind je op zijn website.