Roosendaal

Geld in spaarpot door je aan de snelheid te houden

De snelheidsmeterspaarpot

© Provincie Noord-Brabant

Paul Joachems Paul Joachems

Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont. Daar is de fractie van de Roosendaalse Lijst enthousiast over. Daarom hebben zij over deze snelheidsmeterspaarpot vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

De snelheidsmeterspaarpot is een idee van de provincie Noord-Brabant. De meter maakt sinds 2018 een rondreis en stond eerder onder andere in Helmond en Oudenbosch. In totaal heeft de snelheidsmeter al in zo’n 20 verschillende gemeenten gestaan.

Duimpje omhoog en bedrag zichtbaar

De snelheidsmeter werkt op een bijzondere manier. Als een bestuurder van een motorvoertuig zich aan de snelheidslimiet houdt en de meter passeert, komt er een paar cent bij in de spaarpot. Naast een duimpje omhoog is op het bord ook direct het gespaarde bedrag te zien. Gemeenten kunnen de meter inzetten op een locatie naar keuze. Het gespaarde bedrag wordt gebruikt voor bijvoorbeeld speeltoestellen of maatschappelijke projecten.

Gedragsverandering

Namens de Roosendaalse Lijst stellen Marco Schillemans en Peter Raijmaekers vragen hierover aan het college. In hun brief stellen zij dat er veel positiviteit uitgaat van de snelheidsmeterspaarpot. Ook verwijzen zij naar de uitspraak van Christophe van der Maat. Hij is gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en zei hierover: “Een systeem dat op een positieve manier bijdraagt aan gedragsverandering.”

Zichtbare beloning

De fractie schrijft in de brief dat het vooral mensen uit de buurt zelf zijn die te hard rijden. “Met het sparen voor een bepaald doel in de buurt, voelen mensen zich meer betrokken. Zeker als de beloning – bijvoorbeeld een speeltuintje – zichtbaar is, zullen ze daaraan denken wanneer ze het punt voorbijrijden. Ze zijn dan eerder geneigd om de snelheid laag te houden. Dat is het idee”, aldus Schillemans en Raijmaekers.

Snelheidsmeterspaarpot ook in Roosendaal?

De snelheidsmeter staat 3 weken op één plaats, schrijven de raadsleden. Naast de vraag of de gemeente bekend is met de snelheidsmeterspaarpot wil de fractie graag weten of men bereid is deze in de gemeente Roosendaal in te zetten. Schillemans en Raijmaekers vragen ook of de snelheidsmeter telkens ingezet kan worden in een ander dorp van de gemeente. “Zodat iedereen hier gebruik van kan maken.”

Bestemming gespaarde bedrag

De fractie benadrukt dat de snelheidsmeter een spaarpot is. En ook dat de Provincie Noord-Brabant de eigenaar is van deze meter. “Met wie wil het college in gesprek gaan om het opgehaalde geld een goede bestemming te geven voor de buurt of het dorp?”