Bergen op Zoom

Geld uit Cultuurfonds voor Levenslicht en Ik vergeet je niet

Het project 'Ik vergeet je niet' heeft geld gehad van het Prins Bernhard Cultuurfonds © Cultuurcompaan Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De projecten Levenslicht in Bergen op Zoom en Ik vergeet je niet in Roosenaal krijgen geld van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het fonds heeft geld gegeven aan 12 lockdown-projecten in heel Brabant. Het zijn projecten waarin kunstenaars samenwerken met buurtorganisaties om cultuur in de wijk te brengen tijdens deze coronacrisis.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds deed begin april een oproep aan kunstenaars en cultuurprofessionals om leuke projecten te bedenken voor cultuur in de buurt. Het fonds betaalt maximaal de helft, de rest moet van de organisaties zelf komen. Er moest natuurlijk rekening worden gehouden met de anderhalvemeter afstand en de andere regels van het RIVM. Het geld voor de projecten komt uit het Buurtcultuurfonds. Er is ruim 60.000 euro beschikbaar voor 12 projecten.

Levenslicht: geprojecteerde troost

In Bergen op Zoom gaat er 6.545 euro naar Cultuurbedrijf Bergen op Zoom. Zij bedachten het project Levenslicht. Teksten van troost en hoop worden ’s avonds geprojecteerd op gebouwen in de stad. De woorden, zinnen, gedachten en ideeën die worden gebruikt, komen uit de wijk. En zijn dus van de Bergenaren zelf. Een woordkunstenaar smelt al deze woorden samen tot een tekst van verbinding.

Ik vergeet je niet: samen knutselen voor kunstwerk

Het geld voor Roosendaal gaat naar De Cultuurcompaan. Die krijgt 5.000 euro voor het project Ik vergeet je niet. Inwoners van 12 wijken in Roosendaal krijgen elke week een opdracht. Ze moeten iets maken en dat kunnen ze gewoon thuis doen. Want de opdrachten worden in tasjes aan de deuren gehangen en later weer opgehaald. Alle kleine knutselwerken van de Roosendalers worden later samengebracht en dan wordt het 1 groot kunstwerk.

Er is uitgebreider overzicht met alle 12 lockdown-projecten die gesteund worden door de Provincie Noord-Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Je vindt dit overzicht op de website van het cultuurfonds.