Wouw

Geldautomaat én AED al dagen niet bereikbaar: ‘Kan voor een gevaarlijke situatie zorgen’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Inwoners van Wouw die geld willen opnemen staan deze dagen letterlijk in de kou. Al bijna twee weken is de geldautomaat in het dorp buiten gebruik. Geld opnemen is niet mogelijk, en de AED die in dezelfde ruimte als de geldautomaat zit is ook niet bereikbaar. Er zouden namelijk ook problemen zijn met de deur van het gebouw. Reden genoeg voor fractielid Eric de Regt van VLP Roosendaal om aan de bel te trekken bij het college van burgemeester en wethouders.

De deur naar de pinautomaat zit potdicht. Op de deur hangt een met stift geschreven A4’tje met de tekst: ‘Slot is defect. Monteur is aangevraagd. Excuses voor ‘t ongemak’. Tot groot ongenoegen van De Regt. “Nu deze automaat buiten gebruik is, hebben wij geen back-up. De inwoners van Wouw worden hierdoor verplicht om uit te wijken naar een andere dorp of stad.” Het fractielid uit zijn zorgen en vindt dat dit niet de bedoeling kan zijn. “Vaak zijn het oudere mensen die graag nog met contant geld willen betalen, die zijn vaak ook minder mobiel. Dit maakt het ontzettend lastig om die mensen te laten uitwijken.”

Het wordt dus steeds lastiger om aan contant geld te komen.

Volgens geldverstrekker ‘Geldmaat’ is de automaat afgesloten, omdat de deur kapot is. Echter ontkracht fractielid De Regt dit. “Ik heb meerdere melders gesproken en zij laten weten dat tot ongeveer oudejaarsdag de automaat kapot was. Na nieuwjaarsdag is ook de deur op slot gegaan.”

Inwoners van het dorp die willen uitwijken naar buurdorp Heerle komen daar óók van een koude kermis thuis. “De geldautomaat in Heerle is verwijderd, omdat de Rabobank daar inmiddels uit het dorp is verdwenen.” Het wordt dus steeds lastiger om aan contant geld te komen. “De dichtstbijzijnde mogelijkheid is nu Roosendaal, dat is niet heel handig.”

Mocht er hier nu iets gebeuren, kan er niet snel genoeg hulp komen en kan het voor gevaarlijke situaties zorgen.

Naast dat het vervelend is dat de mensen geen geld kunnen opnemen speelt er nóg een probleem op. Doordat de deur defect en dus gesloten is, is ook de AED die naast de pinautomaat hangt niet toegankelijk. “Mocht er hier nu iets gebeuren, dan kan er niet snel genoeg hulp komen en kan het dus voor gevaarlijke situaties zorgen”, meent De Regt. Op zijn beurt denkt hij dat de locatie achteraf niet zo goed gekozen is. “Mogelijk kan hij beter verplaatst worden naar een plek waar hij wél altijd toegankelijk is”, besluit hij.

Geldmaat laat weten dat de automaat niet defect zou zijn, maar dat hij tijdelijk uitstaat vanwege de defecte deur. En de gemeente Roosendaal meent op haar beurt dat ze gelijk zijn gaan kijken, en dat de deur niet kapot is en dus geopend kan worden door de beheerder van het gebouw. Geld kan er in ieder geval sowieso niet gepind worden. En ook de AED hangt buiten het bereik van de Wouwenaren. Geldmaat belooft dat er deze week nog iemand komt kijken of het apparaat weer vrijgegeven kan worden. Op de locatiewijzer is te vinden wanneer de automaat weer bereikbaar is.