Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom eert Frans de Looij

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Paul de Looij, Giel Janssen, Arjan van der Weegen en Anja Musters hebben vrijdag 22 april het gedicht ‘Ode aan de stedenbouwkundige’ van Bert Bevers ter ere van Frans de Looij onthuld. Tevens heeft de familie de naamgeving van het straatje met de poort onthuld: de Looijpoort.

Frans de Looij was jarenlang stedenbouwkundige van de gemeente Bergen op Zoom. Hij overleed plotseling op 59-jarige leeftijd. Bergen op Zoom verloor hiermee een toegewijd persoon. Iemand die de stad van binnen en van buiten kende.

Als stedenbouwkundige heeft Frans de Looij grote projecten op zijn naam staan. Denk hierbij aan de herinrichting van de Rooseveltlaan, het Pleinenplan, het Havenkwartier en herinrichting van wijken zoals Fort Zeekant. Hij speelde ook een rol bij de oprichting van poëzieuitgeverij Wel, hij was de duwende kracht achter de beeldenroute aan de Binnenschelde en hij was medeoprichter en bestuurslid van stichting KidOR.

Vanaf vandaag leeft Frans zichtbaar voort in Bergen op Zoom, op een muur in een zijstraatje van de Steenbergsestraat. Bert Bevers heeft speciaal voor Frans het gedicht ‘Ode aan de stedenbouwkundige’ geschreven. Behalve het gedicht heeft de gemeente ook besloten om het straatje met de poort ‘de Looijpoort’ te noemen.