Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom ondertekent manifest ‘Iedereen doet mee’

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Wethouder Andrew Harijgens heeft maandagmiddag het manifest ‘Iedereen doet mee’ ondertekend. De gemeente Bergen op Zoom wil zo een start maken met de Lokale Inclusie Agenda en het toegankelijk maken van de gemeente voor mensen met een beperking.

Door het manifest te ondertekenen wordt Bergen op Zoom toegelaten tot het Koploperprogramma ‘Iedereen doet mee’. Samen met 29 andere gemeenten loopt Bergen op Zoom voorop in de uitvoering van het VN-verdrag handicap.

Inspirerende voorbeelden

Wethouder Andrew Harijgens sprak tijdens de bijeenkomst over het verdrag met Christel Verbogt van Power On Wheels en Mirjam Geers van Stichting Zon. Zij gaven inspirerende voorbeelden over hoe het anders kan. Volgens het tweetal hoeven de werelden van mensen met een handicap én zonder een handicap helemaal niet verschillend te zijn. Dit is nu meestal wel het geval, terwijl ontmoeting en sociale interactie juist zo belangrijk is.

Samen opgroeien

Geers van Stichting Zon geeft als voorbeeld het onderwijs. “Het speciaal onderwijs en regulier onderwijs kunnen bijvoorbeeld prima bij elkaar gehuisvest zijn. Kinderen met én zonder handicap kunnen dan, ook al krijgen zij misschien een ander lesprogramma, wél samen spelen op het schoolplein en samen opgroeien. Stichting Zon is daar zelf een mooi voorbeeld van.”

Aan het eind van de bijeenkomst ondertekende de wethouder het manifest. Hij deed dat samen met Kees Spikker van Stichting Toegankelijk Bergen op Zoom.