Bergen op Zoom

Gemeente haalt beelden uit voorzorg weg om diefstal te voorkomen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Bronzen beelden in Halsteren en Bergen op Zoom zijn in gevaar. Bij de gemeente zijn namelijk signalen binnengekomen dat er de laatste tijd ‘bijzondere aandacht’ is voor de beelden. Daarom worden enkele beelden nu preventief weggehaald. “Ontzettend jammer dat dit moet.”

De gemeente wil voorkomen dat de beelden gestolen worden. Dat is namelijk al eerder gebeurd. Vorig jaar september is standbeeld De Beer gestolen vanaf het Zonneplein. Eerder gebeurde dat al bij het kunstwerk Geiten aan De Boulevard. “Ontzettend jammer dat we nu beelden weg moeten halen om hun veiligheid te waarborgen”, reageert wethouder Letty Demmers. “De Spelende Kinderen staat hier veertig of vijftig jaar. Jammer dat het nu weg moet.”

Aan het beeld Spelende Kinderen, gemaakt in 1977 door de Bergse kunstenaar Frans Spaapen, is te zien dat er iemand bezig is geweest met het doorzagen van een beentje. “Misschien dat ze een monster wilde nemen om te kijken van wat voor materiaal het beeld is gemaakt”, vervolgt Demmers. “Je krijgt 4 tot 6 euro voor een kilo, zonde dat dieven voor een paar honderd euro het plezier voor veel anderen verpesten.”

Trackers

De Spelende Kinderen is niet het enige beeld dat woensdagochtend weg is gehaald. Ook Jongen met Vlieger is verwijderd. “Het is de bedoeling dat de beelden zo snel mogelijk terugkomen.” Het is bij terugplaatsing de bedoeling dat de beelden dan beter beveiligd zijn. “We kunnen bijvoorbeeld een tracker in het beeld plaatsen. Als het dan gestolen wordt, kunnen we het makkelijker terugvinden.”

Ook de politie is inmiddels geïnformeerd over de situatie. De gemeente vraagt aan iedereen die iets verdachts ziet dit te melden bij de politie.

Het beeld is weggehaald en wordt elders veilig opgeslagen.
Lees ook: Het Bergse standbeeld Beer is gestolen: ‘Jammer en verbazend’