Roosendaal

Gemeente en wUrck presenteren plan Groot Mariadal

Illustraties: ©wUrck architectuur

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal en architectenbureau wUrck hebben hun plan gepresenteerd voor Groot Mariadal. Met dit plan krijgt de binnenstad van Roosendaal een heel ander gezicht. Het moet een open, toegankelijk gebied worden met veel groen en nieuwe woningen.

Het plan Groot Mariadal is woensdag aangeboden aan de gemeenteraad van Roosendaal. Het gaat om een flinke verandering van de binnenstad. Binnen Groot Mariadal vallen belangrijke, beeldbepalende gebouwen. Zoals het vroegere klooster Mariadal, het HUIS van Roosendaal en de omliggende scholen. Ze worden allemaal verbouwd om beter op elkaar aan te sluiten en om van het gebied één geheel te maken. Er komen ook nieuwe woningen voor verschillende doelgroepen.

Het plan is een verdere uitwerking van het ontwerp Hortus Conclusus, dat de ontwerpwedstrijd won. Architectenbureau wUrck uit Rotterdam zat in het ontwerpteam van Hortus Conclusus. En heeft nu een gedetailleerd plan gemaakt voor het gebied.

Klooster en kloostertuinen gaan open

Het oude klooster Mariadal blijft belangrijk in de binnenstad, maar gaat moderner gebruikt worden. Het blijft een beschutte plek, mede door de kloostermuur die opgeknapt gaat worden. Maar de deuren van het gebouw gaan open, als nieuw thuis, als werkplek, voor bezinning of om te recreëren. De kloostertuinen liggen nu nog verborgen, maar die worden toegankelijk. Zodat omwonenden en bezoekers de tuinen makkelijk kunnen beleven.

Duurzame stadswoningen

Op de plek waar de productieboomgaard van het klooster was, komen stadswoningen. Het worden duurzame woningen met parkeerplaatsen. En er komen meerdere ingangen naar het gebied. De gebouwen die er nu staan, staan met hun achterkant naar Mariadal. Dat gaat veranderen. De gebouwen worden opgeknapt en krijgen nieuwe ingangen aan de tuin van Mariadal. Dat geldt voor het stadskantoor, de Norbertus Gertrudis Mavo, de Jeroen Bosch School en Kober.

De gemeente wil de omwonenden blijven betrekken bij de uitvoering van het plan. Op de website van de gemeente kun je het plan bekijken. En lees je hoe je kan reageren of bezwaar maken. Als je vragen hebt kun je een mail sturen naar [email protected].

Virtuele rondleiding door Groot Mariadal

Hieronder zie je een filmpje waarin je alvast rondgeleid wordt door Groot-Mariadal. In een paar minuten krijg je een overzicht van de nieuwbouw, de aanleg van natuur en de parkeerplaatsen met zonnepanelen als afdak. Het filmpje is gemaakt door architectenbureau wUrck.

Lees ook: Groot Mariadal moet open, toegankelijk gebied worden