Roosendaal

Gemeente grijpt in om ontbijt van kinderen te redden.

Kitty Joachems Kitty Joachems

De Stichting Nationaal Jeugdontbijt (SNJO) kan niet meer aan haar financiële verplichtingen voldoen. Om te zorgen dat het ontbijt voor kinderen van ouders die het financieel moeilijk hebben gewoon door kan gaan onderneemt de Roosendaalse wethouder Klaar Koenraad actie.

Door: Kitty Joachems

Afgelopen voorjaar is de gemeente Roosendaal gestart met de pilot Jeugdontbijt. Bij deze proef krijgen kinderen van ouders die het financieel moeilijk hebben elke dag thuis een gezond ontbijt aangeboden. De Stichting Nationaal Jeugdontbijt (SNJO) voert deze pilot uit maar heeft nu laten weten dat ze niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Gemeente staat garant

Om het jeugdontbijt niet in gevaar te brengen heeft wethouder Klaar Koenraad meteen ingegrepen. “Direct na de melding hebben we contact opgenomen met de supermarkt die de jeugdontbijtjes verzorgt in Roosendaal. We hebben de supermarkt verzekerd dat de gemeente garant staat voor de betaling van de facturen die de supermarkt tot voor kort aan SNJO verzond. Daarmee blijven in ieder geval de kinderen hun ontbijtjes ontvangen. Dat is onze eerste prioriteit.”

Kindgericht armoedebeleid

De gemeente Roosendaal investeert in effectief en kindgericht armoedebeleid. De pilot Jeugdontbijt sluit hier goed op aan, net als bij de ambitie een gezonde leefstijl onder kinderen (Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)) en volwassenen te bevorderen.

Nieuwe werkwijze in 2021

In overleg met JOGG en Social Klus zijn inmiddels ook de scholen geïnformeerd die meedoen met de proef. SNJO verzorgde voor meerdere gemeenten soortgelijke projecten. Ook daar heeft de organisatie dezelfde problemen gemeld. Met die gemeenten is contact gelegd om te kijken hoe het zover heeft kunnen komen en of eventuele verdere juridische stappen kunnen worden ondernomen tegen de stichting. Ondertussen wordt nieuwe werkwijze voor het jeugdontbijt bedacht, waarbij continuïteit van de huidige leveringen en betrokkenheid vanuit de Roosendaalse samenleving voorop zullen staan. Die werkwijze moet in het begin van het nieuwe jaar operationeel zijn.