Oudenbosch

Gemeente Halderberge wil meehelpen met behoud Basiliek

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De gemeente Halderberge wil meedenken met Stichting Behoud Basiliek Oudenbosch om de renovatie van de Basiliek te realiseren. Het gaat om een flinke som aan renovatiekosten: 900-duizend euro. Het is de bedoeling dat de gemeente de stichting gaat helpen met onder andere advies en ondersteuning.

De Basiliek in Oudenbosch dreigt in verval te raken. Het gebouw is een belangrijk monument, maar heeft fors onderhoud nodig aan de voor- en zijgevel. Deze werkzaamheden kosten veel geld: 900-duizend euro. Stichting Behoud Basiliek Oudenbosch trok hiervoor aan de bel bij de gemeente, de provincie en inwoners van Oudenbosch. De gemeente Halderberge laat weten hier graag in mee te willen denken.

“De gevraagde garantstelling kunnen we helaas niet verzorgen”, legt wethouder Patrick Schouw uit. “Omdat het niet kan volgens onze regelgeving. Maar ook wij vinden het belangrijk dat de prachtige Basiliek voor de toekomst behouden kan blijven. Het is een gebouw dat onlosmakelijk is verbonden met onze gemeente.” Daarom wil de gemeente Stichting Behoud Basiliek Oudenbosch graag helpen met het verwezenlijken van de renovatie.

Meedenken en -helpen

Het is de bedoeling om de stichting te helpen met advies, ondersteuning, planning, strategie en – als dat nodig is – financiële middelen. “We gaan ze dus niet helpen met vissen, maar het ze leren”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Op wat voor manieren we dat precies gaan doen weten we nog niet, dat gaan we nog gezamenlijk overleggen.” Wel is er bekend dat er een crowdfundingsactie opgezet gaat worden. Wethouder Schouw: “Verder gaan we helpen op de lange termijn meer financiële zekerheid te krijgen voor de stichting. Hiervoor stellen we een bijdrage van 5-duizend euro beschikbaar.”

Om de renovatie te realiseren, gaat de gemeente samen met de stichting op iedereen in Oudenbosch én daarbuiten beroep doen om een steentje bij te dragen. “Wie aan Oudenbosch denkt, denkt aan de Basiliek”, vertelt wethouder Thomas Melisse. “Jaarlijks brengen zo’n 90-duizend mensen een bezoek aan de Basiliek. Dat zorgt ook voor bezoekers voor de rest van Oudenbosch, en daar profiteert iedereen van!”

Lees ook: Te weinig geld voor groot onderhoud basiliek in Oudenbosch