Etten-Leur

Gemeente koopt grond op voor bouw nieuwe wijk Haansberg in Etten-Leur

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Etten-Leur heeft grootse plannen als het gaat om nieuwbouw binnen de gemeente. Eén van deze plannen is de nieuwe wijk ‘Haansberg’: het grootste project van de gemeente dat bestaat uit de bouw van zo’n  1300 nieuwe woningen. Op de locatie van de nieuwe wijk, de grond die voorheen van veehouder Corné Naalden was, is maandagmiddag een bouwclaimovereenkomst getekend.

Om deze grootste plannen te kunnen verwezenlijken heeft de gemeente Etten-Leur twee boerenbedrijven uitgekocht: de geitenhouderij van familie De Hoon en het veebedrijf van Corné Naalden. En dat er eindelijk een overeenkomst is voelt als een opluchting voor de veehouder. “Eindelijk hebben we weer wat zekerheid, en weten wij waar we aan toe zijn”, reageert Naalden.

De veehouder is blij met de duidelijkheid die er nu is. “Ik dacht tien tot vijftien jaar geleden al: het zal hier wel eens een keer aan de beurt komen, omdat wij dicht op de dorpskern zitten.” Maar dat bleef uit, en de gemeente besloot toen om op de Leur te gaan bouwen.

Grote plannen

Volgens wethouder Schouw zijn de ongeveer 1300 huizen van de Haansberg het grootste project van Etten-Leur tot nu toe. En dus is het ook het grootste project van Schouw. “Ik vind het harstikke mooi om hier aan te mogen werken”, vertelt de wethouder. Nu de grond grotendeels van de gemeente is, kan de gemeente zelf bepalen op welke wijze en op welke plek de woningbouw in de toekomst plaatsvindt.

De Haansberg moet een duurzame wijk gaan worden. Er zal veel groen komen en op veel plekken zal de auto ook te gast zijn. Het moet een plek worden waar veel ontmoeting kan plaatsvinden. De gemeente is nu druk bezig met de voorbereidingen van een masterplan, wat ze in 2024 hopen te presenteren. Dit betekent dat ze gaan kijken naar zaken als in waar de woningen gaan komen en waar de wegenstructuur wordt aangelegd.

Als dat allemaal bekend is, komt er een omgevingsplan. En als al deze zaken voltooid zijn, kan de gemeente overgaan op het verlenen van vergunningen voor de bouw. “De bedoeling is om in 2026 de eerste woningen te realiseren”, aldus Schouw.

Milieucirkels

Rondom (agrarische) bedrijven gelden zogenoemde milieucirkels. Dat betekent dat woningen niet zomaar naast zo’n bedrijf gebouw mogen worden, omdat het bedrijf geluids- of geuroverlast veroorzaakt. In het gebied van de Haansberg zit de veehouderij van de familie Naalden. En ook de geitenhouderij van de familie De Hoon zit in dit gebied. Geitenhouderij De Hoon gaat een andere invulling aan het bedrijf geven, waardoor het vanuit milieutechnisch oogpunt geen probleem meer is dat de Haansberg vlakbij het bedrijf komt te liggen.

Met de overeenkomst kan Naalden weer zoals hij het zelf zegt weer ‘vooruit boeren’. Naalden zal verhuizen richting Hoeven, waar hij zijn veebedrijf voortzet in een vrijgekomen boerderij. “Ik heb goede afspraken kunnen maken met Haansberg BV. Daar ben ik dan ook erg blij mee”, stelt hij. Uiteindelijk gaat iedereen er volgens de boer op vooruit: hij zelf heeft zekerheid en kan gaan uitbreiden en Etten-Leur kan verder met de ontwikkelingen van de nieuwe woonwijk.