Zevenbergen

Gemeente Moerdijk lanceert nieuwe website over schuldhulpverlening

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Steeds meer inwoners van de gemeente Moerdijk krijgen te maken met geldproblemen. Gestegen energieprijzen en dure boodschappen kunnen oorzaken zijn van de toenemende schulden. Om deze mensen te helpen heeft de gemeente een nieuwe website gelanceerd: Beter met geld Moerdijk.

Van de ruim 16-duizend huishoudens van de gemeente, hebben in 2023 ongeveer 5900 mensen daarvan problematische schulden. In 2022 lag dat aantal nog op 2695 mensen. Maar de website is er niet alleen voor hen. Beter met geld Moerdijk is er juist voor iedereen die vragen over geld heeft. “Dus niet alleen voor mensen die al diep in de schulden zitten”, legt wethouder Bennie Blom uit.

Jongeren en geld

Preventie is één van de doelen van de website. “We bieden ook informatie en hulp aan mensen die schulden dreigen te krijgen, of mensen die moeite hebben met rondkomen.” Ook is er bijvoorbeeld een pagina gericht aan jongeren. “Als jongeren 18 jaar worden, moeten ze ineens een hoop zelf gaan betalen. Dat maakt ze een aandachtsgroep. Bovendien zijn er tegenwoordig ook veel mogelijkheden om producten achteraf te betalen. Daar willen we ze voor waarschuwen”, aldus de wethouder.

Drempel verlagen

Een website als deze zou nodig zijn. “Want de drempel om naar de gemeente te stappen bij problemen is hoog. Er heerst toch een soort taboe op het praten over financiële problemen”, verklaart schuldhulpverlening-adviseur Marianne Bestebreur-Hofman. “We hopen met deze website de drempel te verlagen als het gaat om hulp zoeken bij geldvragen en -problemen.”

Voorbeelden waar mensen voor terecht kunnen zijn: schuldenvrij worden, geldzorgen en beter met geld om leren gaan. Zo geeft de website bespaartips en er is een overzicht van alle bestaande regelingen beschikbaar. “Binnenkort komt er ook een tool die aangeeft wat voor regelingen en welke toeslagen er mogelijk zijn voor mensen die dat nodig hebben. Die zijn er namelijk zoveel, dat mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien.”

Taboe is niet nodig

Zowel de wethouder als de schuldhulpverlening-adviseur benadrukt dat er geen taboe op geldproblemen zou moeten heersen. “Mensen hebben zo’n negatief beeld over de schuldsanering”, zegt Bestebreur-Hofman. “Maar dat hoeft helemaal niet. Mensen kunnen ook zonder slechte keuzes gemaakt te hebben hierin terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan scheidingen, het verliezen van een baan of een lager maandinkomen. En bovendien kom je echt niet zomaar in de sanering hoor.”

Op de website zijn ook uitlegvideo’s als deze te zien: