Moerdijk

Gemeente Moerdijk praat inwoners bij over Powerport, inwoners nog niet gerust gesteld

Inwoners werden bijgepraat over de stand van zaken rondom de Powerport. (Foto: ZuidWest Update)

Anouk Houweling Anouk Houweling

Inwoners van de gemeente Moerdijk werden dinsdagavond bijgepraat over de stand van zaken rondom de Powerport. Er is namelijk ruim 700 hectare nodig om alles in te passen. Tijdens de bijeenkomst werd uitgelegd wat de mogelijke gebieden zijn om de Powerport te realiseren.

Ten eerste werd aan de inwoners uitgelegd waarom de Powerport in de gemeente Moerdijk moeten komen. Het haven- en industriegebied is namelijk een knooppunt in het energienetwerk waardoor het logisch is om energie van zee aan land te brengen. Daarnaast zitten er direct bedrijven die de stroom kunnen gebruiken. “Dan hoef je niet heel het stroomnet te belasten”, legt Katja de Haan van de gemeente Moerdijk uit. Ook is Moerdijk goed bereikbaar via het water, spoor en de weg. Dat alles maakt Moerdijk een geschikte locatie.

Er is tijdens het traject ook gekeken naar andere locaties in andere zeehavens, maar ook die hebben eigen opgaves. Zo speelt in Zeeland kernenergie en in Rotterdam de mogelijkheid voor een extra Maasvlakte. Ook zijn andere locaties in de regio overwogen. Toch is het daar niet haalbaar, omdat daar geen zeehavens, spoor of hoogspanningsstations zijn. “Die locaties in de regio zijn daardoor minder geschikt dan de locatie in Moerdijk”, geeft De Haan aan.

Twee opties

In de 700 hectare die nodig is zitten zowel projecten boven de grond als de leidingen en kabel die onder de grond lopen. Daarbij wordt er eerste gekeken wat er binnen de hekken van de bestaande industrie kan, maar het is niet mogelijk om alles op die plekken te plaatsen. Er is dus meer ruimte daarbuiten nodig. In de gemeente Moerdijk zijn er op dit moment twee gebieden waar de Powerport gerealiseerd kan worden.

De eerste optie is aan de oostelijke kant van het haven- en industriegebied. Daar ligt ook het dorp Moerdijk waardoor dat voor de inwoners van het dorp en het buitengebied gevolgen heeft. “Als dit een uitbreidingsrichting wordt, is er geen houdbaar toekomstperspectief voor het dorp en de agrariërs die er zitten”, zegt De Haan. Om die reden komt de indexering in de Moerdijkregeling zoals die was terug. Maar als het dorp in zijn geheel moet verdwijnen, kan er ook een vertrekregeling komen.

De tweede mogelijkheid is om de ruimte richting het zuiden te zoeken. Ook daar zullen dan inwoners en agrariërs hun land moeten opofferen. Volgens De Haan is het ook mogelijk dat het een combinatie van beide locaties wordt. Het is dus nog niet zeker en pas aan het einde van het jaar wordt er een keuze gemaakt. Inwoners blijven dus nog even in onzekerheid over hun toekomst in de beoogde gebieden in de gemeente Moerdijk.

De zoekrichting voor de Powerport is ten oosten of ten zuiden van het haven- en industriegebied Moerdijk. (Beeld: Gemeente Moerdijk)

Gemengde gevoelens

Voor inwoners kwam er dus opnieuw geen duidelijkheid terwijl ze daar misschien wel op gehoopt hadden. “Ik ging er wel naartoe met de hoop meer te weten te komen, maar die hoop was na een kwartier al wel aardig geslonken”, vertelt een mevrouw met een gekleurd shirt. Ze had liever gezien dat er verteld werd dat ze bijvoorbeeld over een bepaald aantal jaar haar huis uit moet. “Dat is wel concrete informatie die je wil hebben”, vervolgt ze. Ook een andere mevrouw in een colbertje is er niet gerust op. “Ze moeten gewoon duidelijkheid geven”, zegt ze stellig.

Hoewel er nog niks zeker is, houden sommige inwoners rekening met het vertrek. Zo denken ze beter na of ze nog gaan verbouwen, maar ze maken zich ook zorgen over de waarde van hun huis. Een stel heeft van hun spaargeld al veel verbouwd. “Je investeert in je eigen voorzieningen om allerlei zaken aan te passen en op te knappen en dat is straks in een keer weg”, zegt een man in een donker shirt. Maar het gaat voor sommigen ook om emotionele waarde. “Mijn vader heeft het huis gebouwd, daar ben ik in geboren en daar woon ik nu nog in”, vertelt een mevrouw in een blauw shirt.

Na afloop konden mensen nog meer informatie krijgen bij de betrokken partijen. (Foto: ZuidWest Update)

Het is dus nog even spannend voor inwoners. Na de zomer komen er nog gesprekken tussen vertegenwoordigers van inwoners, agrariërs en ondernemers waarin de randvoorwaarden worden bepaald. De uitkomsten van die gesprekken worden meegenomen in het vervolgplan. Daarna komen er ook momenten waar inwoners hun mening en ideeën kunnen delen. Het is de bedoeling dat er volgend jaar een totaalplan ligt waarin ook de toekomst van de inwoners duidelijk wordt.