Fijnaart

Gemeente Moerdijk streeft naar bruisend centrum Fijnaart mét supermarkt

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een levendig centrum waar ontmoeting centraal staat. Dat is de visie van de gemeente Moerdijk als het gaat om het centrum van Fijnaart. En als het aan de gemeente en betrokkenen ligt, kan binnenkort de eerste dominosteen omver: namelijk door te starten met de bouw van een supermarkt ín het centrum, in plaats van aan de rand van het dorp. De raad beslist in september of ze akkoord gaat met de plannen.

“We zijn er al een tijdje mee bezig om te bedenken hoe we het centrum van Fijnaart vitaler kunnen maken”, vertelt directeur gebiedsontwikkeling Joost Frijters van de gemeente Moerdijk. Een belangrijk onderdeel daarvan is de huidige Jumbo-supermarkt, die nu aan de rand van het dorp zit, verplaatsen naar het centrum. “Er komen wekelijks heel veel mensen in de supermarkt, en het blijkt dat ondernemers in de buurt van een supermarkt daar ook profijt van hebben. Bijvoorbeeld door een kopje koffie te doen bij horeca, of nog even een speciaalzaak binnen te gaan.”

Daarom ligt er nu het plan om een aantal huizen en een stuk grond met daarop oude kassen op te kopen. Het gaat om percelen aan de Molenstraat. En dat plan wordt steeds concreter. “We hebben goede gesprekken met de eigenaren van de grond. Maar ook met de ondernemers van de supermarkt en met onze klankbordgroep, die bestaat uit inwoners en ondernemers uit Fijnaart.” Het is nu nog aan de raad om mee te gaan in de plannen én de kosten die voor de realisatie gemaakt moeten worden: 2,5 miljoen euro. Dat wordt in september beslist.

Dijkplein, supermarkt en andere ondernemingen

Gaan de plannen door, dan komt er een een dijkplein. Op dat plein is toegang tot de nieuwe supermarkt, en komen wat andere winkels. Ook komen er op de nieuwe supermarkt zo’n vijftien nieuwe woningen. Aan de onderkant van de dijk komt een tweede supermarktentree samen met een grote parkeerplaats. De huidige Jumbo aan de rand van het dorp zal dan verdwijnen. Mocht de raad akkoord gaan met het voorstel, dan kan de vergunning aangevraagd worden. “En als alles volgens plan verloopt dan staat er in 2027 een supermarkt”, aldus Frijters.

Het droombeeld van hoe het Dijkplein en de supermarkt er uit kan gaan zien (afbeelding: Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten / Pascal Grosfeld)

Maar het raadsvoorstel gaat niet alleen over een nieuwe supermarkt. “We hopen dat dit de eerste dominosteen is als het om het centrum van Fijnaart gaat. We hopen dat de raad ook het startschot gaat geven om aan de slag te kunnen gaan met het evenemententerrein, waar ook de Voorstraat aan verbonden is.” Ideeën voor het evenemententerrein kunnen bijvoorbeeld uitbreiding van horeca zijn. Maar die plannen moeten nog gemaakt worden.