Moerdijk

Gemeente Moerdijk werkt aan toekomstplan voor gemeentelijke zwembaden

Foto: Shutterstock.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De gemeente Moerdijk werkt hard aan een toekomstplan voor de vier openbare zwembaden binnen de gemeente. In dat plan staat hoe het college kijkt naar de toekomst van zwembad De Bosselaar in Zevenbergen, De Niervaert in Klundert, De Oester in Fijnaart en Ons Bad in Willemstad. Het is de bedoeling dat het plan eind september klaar is.

Zwembaden hebben het zwaar. “Onder andere door het dalende aantal bezoekers, de gestegen energiekosten en de duurzaamheidseisen”, legt wethouder Jack van Dorst (Onafhankelijk Moerdijk) uit. “En omdat de roep van de inwoners om de baden open te houden groot is, hebben we een eerlijk en duidelijk toekomstplan nodig.”

Toekomst

In 2021 besloot de gemeenteraad om De Niervaert in Klundert nieuw te bouwen. Die plannen liggen voorlopig stil. Dat is omdat het gemeentebestuur eerst wil besluiten wat de toekomst van álle vier de zwembaden gaat zijn. Tot nu toe is bekend dat de baden in ieder geval openblijven tot 2026, want dan lopen de overeenkomsten met de exploitanten af. Het is de bedoeling dat in het toekomstplan ook wordt gekeken naar de periode ná 2026.

“Er is nogal wat gebeurd in de periode tussen 2021 en nu”, licht Van Dorst toe. Daarmee doelt de wethouder op de energiekosten, duurzaamheidseisen en bezoekersaantallen. “Daardoor moesten we als gemeente steeds meer geld uittrekken om een toegangskaartje betaalbaar te houden. Dan kunnen we nu niet zomaar beslissen om één complex opnieuw te bouwen en dan maar kijken wat we met de rest doen.”

Planning

Bij het bepalen van het toekomstplan gaat de gemeente kijken naar onder andere de bezoekersaantallen van de baden, de huurprijzen, energiekosten en duurzaamheidseisen. Ook de meningen van de exploitanten en inwoners van de gemeente worden meegenomen in het plan.

Het college van burgemeesters en wethouders wil het plan dat over de gehele gemeente het beste aansluit bij de behoeftes, presenteren bij de gemeenteraad. Die kan dat dan op 28 september behandelen.