Roosendaal

Gemeente overweegt plaatsing camera’s op Rembrandtgalerij tegen overlast

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal denkt erover om camera’s te plaatsen op de Rembrandtgalerij in Roosendaal. Ondanks een alcoholverbod blijven omwonenden en ondernemers klagen over overlast. De gemeente en politie hebben dit jaar al 34 boetes uitgedeeld voor het drinken van alcohol. Maar dat lijkt onvoldoende te helpen. Een nieuwe ambtelijke werkgroep moet andere oplossingen bedenken.

Door: Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal heeft een speciale werkgroep ingesteld om de problemen rond de Rembrandtgalerij aan te pakken. De werkgroep moet een breder plan van aanpak bedenken om de overlast te stoppen. De gemeente onderzoekt ook of er camera’s moeten komen op de Rembrandtgalerij.

De overlast op en rond de Rembrandtgalerij in Roosendaal blijft een bron van zorg voor sommige politieke partijen. De gemeente Roosendaal heeft een alcoholverbod ingesteld voor het gebied en waarschuwingsborden neergezet. Maar volgens Burger Belangen Roosendaal en de VLP heeft het alcoholverbod nog weinig opgeleverd. Toch hebben de boa’s, de buitengewoon opsporingsambtenaren, dit jaar al meer dan 400 controles uitgevoerd.

In 2020 zijn er 34 boetes uitgedeeld

De gemeente Roosendaal zet boa’s in om bij de Rembrandtgalerij te controleren en overtreders te beboeten. Dit jaar zijn er meer dan 400 controles geweest en zijn er 13 boetes uitgedeeld voor het drinken van alcohol. En ook de politie deed mee. “ln de periode van 1 januari tot 15 september 2020 heeft de politie 43 bekeuringen geschreven, waarvan er 21 betrekking hadden op het gebruik van alcohol,” schrijft de gemeente aan de politieke partijen. Dat zijn dus 34 boetes in totaal.

De VLP denkt dat een alcoholverbod alleen niet genoeg is. “Volgens de gemeente vaardigen ze wel boetes uit. Maar blijkbaar werkt zelfs een boete niet, want het probleem blijft zicht voorzetten,” zei raadslid Arwen van Gestel begin september in een reportage van ZuidWest TV. De VLP stelde daarom voor de winkels aan de Rembrandtgalerij te verbieden alcohol te verkopen. Maar voor de verkoop van zwak alcoholische dranken is geen vergunning nodig en de gemeente kan het niet verbieden.

Sinds september vorig jaar 132 incidenten

Ook Burger Belangen Roosendaal concludeert dat mensen zich niet aan het verbod houden. “Met als gevolg dat er met blikjes en flessen naar winkeliers wordt gegooid en dat er onrust en ruzies ontstaan,” schreef de partij eind augustus aan burgemeester en wethouders. “Burger Belangen Roosendaal maakt zich hier zorgen om en krijgt hierover veel klachten door van de ondernemers en bewoners in de Westrand.”

De gemeente ziet die problemen ook. In precies een jaar tijd, van 15 september vorig jaar tot 15 september dit jaar, zijn er maar liefst 132 incidenten geweest op de Rembrandtgalerij. “Uit de registraties van de politie komt naar voren dat de incidenten veelal te maken hebben met het nuttigen van alcohol in de openbare ruimte en vechtpartijen, waardoor de openbare orde regelmatig wordt verstoord,” schrijft ze aan de partijen.

Werkgroep en cameratoezicht

Daarom heeft de gemeente een ambtelijke werkgroep in het leven geroepen. Die werkgroep gaat overleggen met bewoners en ondernemers om een breder plan van aanpak te bedenken. “De eerste resultaten zullen in januari worden gedeeld met de gemeenteraad,” aldus de gemeente Roosendaal. Ook gaat ze op bekijken of er camera’s geplaatst kunnen worden op de Rembrandtgalerij. Hierover wil de gemeente snel een besluit nemen.

Lees ook: Verloedering Rembrandtgalerij Roosendaal aangepakt

Lees ook: VLP wil handhaving bij overlast Rembrandtgalerij