Roosendaal

Gemeente pakt plan starterscomplex niet op

Een deel van de huidige facade aan de Kalsdonkseweg.

Herbert Kats Herbert Kats

Het plan om aan de Kalsdonksestraat/Gastelseweg 26 appartementen voor starters te bouwen is door de gemeente niet in behandeling genomen. Dat laat woordvoerder Amy de Bruijn weten.

Reden is ‘dat de aanvrager (deels) geen belanghebbende is’. Anders gezegd: de initiatiefnemer heeft nog altijd niet alle percelen in handen om het project uit te voeren.

Volgens De Bruijn bestaat nog wel de mogelijkheid dat een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt ingediend. Zij meldt desgevraagd ook dat de gemeente in december geen toestemming kreeg om te vermelden wie er achter de aanvraag schuilt. Jeroen Elzas, die nu als initiatiefnemer geldt, is echter niet bereikbaar voor commentaar. Zijn compagnon wil niet reageren: “Ik weet niks, voor vragen moet je bij Jeroen zijn.”

Gesprekken

Bianca Ruitenberg is niettemin opgelucht dat het plan van tafel lijkt. “Ze hadden nog niet het hele pand in bezit”, is ook háár informatie over het blok dat van de Kalsdonksestraat 165 tot aan de Gastelseweg 1 doorloopt. Met andere buurtbewoners sprak ze de afgelopen tijd met zowel de gemeente als raadsleden.

Nieuwbouw voor starters kon een aanwinst voor de straat zijn, reageerde ze eerder. Maar de vrees dat er uiteindelijk veel meer arbeidsmigranten worden ondergebracht is geenszins verdwenen.

De gemeente is heel alert.

Ruitenberg heeft het idee dat de plannenmakers zaken wilden doen voordat vanaf 1 januari verscherpte regels van kracht werden. Ze denkt dat ze nu zijn afgeschrikt: “De gemeente is heel alert. We zijn gered doordat het in de schijnwerpers is gekomen. Er zijn hier al genoeg problemen”, verwijst ze naar alle perikelen rond de Poolse supermarkt verderop.

Op zich reageerde de buurt eerder positief op het idee dat het wat verloederde pand plaats zou maken voor 26 startersappartementen. De beide initiatiefnemers wilden op dat moment helemaal niet naar buiten treden. Maar verzekerden wel: “Het gaat om mooie appartementen voor starters.”

De politiek waardeert plannen die inspelen op de woonbehoefte in Roosendaal, was de aanvankelijke reactie. Björn Rommens (PvdA) en Alex Raggers (VLP) waarschuwden wel op voorhand dat ze alert zouden zijn op tekenen dat de appartementen niet naar starters zouden gaan.

Lees ook: Plan: complex met 26 appartementen in Kalsdonksestraat