Roosendaal

Gemeente Roosendaal faciliteert zes studieplekken voor jongeren

Wethouder René van Ginderen (links) en voorzitter jongerenraad Sebastiaan Waegemaekers bij de nieuw ingerichte studieplekken in theater de Kring. © Gemeente Roosendaal

Maarten Elst

Gemeente Roosendaal heeft sinds deze week zes locaties binnen de stadsgrenzen toegevoegd waar studenten en scholieren kunnen studeren. De Jongerenraad, onder leiding van voorzitter Sebastiaan Waegemaekers, deed de laatste weken onderzoek en merkte dat er dringend behoefte was aan extra studieplekken binnen de gemeente. De studieplekken zijn vooral bedoeld voor studenten en scholieren die thuis niet over voldoende studiefaciliteiten beschikken en daarvoor niet terecht kunnen op school.

De zes extra studieplekken komen bovenop de bestaande studieplekken die de Roosendaalse scholen momenteel aanbieden. Wethouder René van Ginderen ging samen met Jongerenraadvoorzitter Sebastiaan Waegemaekers op pad en zag dat de behoefte voor extra studieplekken groot was. ,,In deze tijd is het ontzettend belangrijk dat studenten een plek hebben waar ze prettig kunnen studeren”, zo vertelt de wethouder. ,,Dankzij dit aanvullende aanbod is er voorlopig voor iedereen wel een geschikt plekje te vinden. Maar we zijn met organisaties in gesprek voor nóg meer plekken. Met onder andere de schoolexamenweken, eindexamens, proefwerkweken en tentamenweken in aantocht is dat natuurlijk heel goed nieuws.”.

Gratis, maar wel met regels

De gemeente geeft aan dat het gebruik van de studieplekken wel aan regels is gebonden. Studenten moeten zich vooraf melden om een plekje te reserveren. Daarnaast kan er alleen individueel gestudeerd worden. Ook is het verplicht om mondkapjes te dragen als studenten zich door de gebouwen bewegen. Zodra men op zeker anderhalve meter van de medestudenten zit om te studeren, mag het mondkapje pas af.

Studieplekken

Het gaat om zes extra locaties verspreid in de stad Roosendaal. In theater De Kring kunnen dagelijks twintig studenten en scholieren terecht tussen 10.00-12.30 ‘s ochtends en 13.00-16.00 uur ‘s middags. In het Herstaco Stadion is er plek voor vijftien personen tussen 11.00-14.00 en 17.00-20.00. Op de Associate Degrees Academie komen er tien extra plekken tussen 08.45-12.15 en 12.45-16.15. Hiervoor moeten studenten en scholieren wel voor 11.00 uur ‘s ochtends op de vrijdag voorafgaand aan de week van de reservering een melding maken.

Op de locaties bij Broedplaats 2 en Lindenburg 82 zijn de tijdstippen in overleg. In het Huis van de Westrand op het Sint Lucasplein in Roosendaal is het van maandag tot en met vrijdag mogelijk om te studeren tussen 09.00-17.00 uur en op maandag, woensdag en donderdag van 19.00-20.30 uur. In Kalsdonk kan er aan de Rector Hellemonsstraat worden gestudeerd op maandag (09.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur), dinsdag (09.00-12.00 uur), woensdag en donderdag (beide 13.00-16.00 uur) en vrijdag van 09.00-12.00 uur.

Deel dit op: