Roosendaal

Gemeente Roosendaal interviewt ondernemers over duurzaamheid

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal nodigt ondernemers en boeren uit mee te doen aan een duurzaamheidsinterview. Bedrijventerrein Majoppeveld deed eerder al mee. Nu kunnen ook ondernemers en boeren uit de rest van Roosendaal een duurzaamheidsinterview aanvragen.

In een duurzaamheidsinterview krijgen ondernemers informatie over de duurzaamheid van hun bedrijf. Ze krijgen tips over maatregelen die zo snel mogelijk winst opleveren, niet alleen in geld, maar ook voor het milieu. Wethouder Klaar Koenraad is tevreden over de duurzaamheidsinterviews. “Mooi om te zien dat we in Roosendaal steeds meer onze eigen energievoorziening regelen en dat steeds meer ondernemers meedoen. Dit is goed voor onze stad en regio.”

Voorkom wateroverlast en wek groene energie op

De gemeente Roosendaal wil ondernemers en boeren ook op andere manieren helpen duurzamer te worden. Bijvoorbeeld door ze te begeleiden naar een milieuvriendelijkere energievoorziening. “Denk hierbij aan isoleren van gebouwen of het leggen van zonnepanelen op daken,” aldus de gemeente.

Ondernemers kunnen vaak ook besparen als ze hun bedrijf vergroenen. “Een groen bedrijventerrein wordt minder heet in de zomer en voorkomt wateroverlast bij stortbuien. Daarnaast draagt het bij aan een prettigere en productievere werkomgeving en aan een hogere vastgoedwaarde,” stelt de gemeente vast. Ook meedoen aan een circulaire economie kan geld opleveren. “Door afval te scheiden ontstaat er een reststroom die ingezet kan worden voor het maken van nieuwe producten. In Roosendaal zijn al bedrijven die op deze manier een nieuw bedrijfsmodel opzetten.”

Laat ondernemers elkaars restproducten gebruiken

Boeren hebben vaak wel de ruimte om hernieuwbare energie op te wekken, zoals zonne- of windenergie. Maar vaak hebben ze dan meer opbrengst dan ze zelf nodig hebben. De gemeente Roosendaal wil graag helpen die boeren te koppelen aan ondernemers die de stroom goed kunnen gebruiken: “Een overschot aan opgewekte duurzame wordt direct verkocht aan ondernemers in Roosendaal die een tekort hebben. Dit is voor beide partijen voordelig.”

De gemeente Roosendaal gaat bijhouden welke informatie er uit de interviews komt en welke aanbevolen maatregelen er op tafel komen. Ze wil meer inzicht in de problemen waar ondernemers en boeren tegen aan lopen als ze milieuvriendelijker willen werken. Ook kunnen de goede ideeën en voorgestelde maatregelen in de toekomst gebruikt worden voor andere projecten. Als je interesse hebt om mee te werken aan een duurzaamheidsinterview, kun je je aanmelden via de speciale website van de gemeente Roosendaal.