Roosendaal

Gemeente Roosendaal niet enthousiast over scanauto

Scanauto in Bergen op Zoom (foto ©Parkeerbeheer Bergen op Zoom)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal voelt weinig voor het inzetten van een scanauto. Dat blijkt uit antwoorden  van wethouder Cees Lok op vragen van de VLP en de Roosendaalse Lijst.

Een scanauto kan razendsnel bij honderden kentekens controleren of betaald is voor een parkeerplek. De VLP en de Roosendaalse Lijst wilden weten of zo’n scanauto geld kan opleveren voor de gemeentekas. Maar wethouder Cees Lok denkt dat er weinig winst te behalen valt.

De politieke partijen denken dat de scanauto zichzelf terugbetaalt. Want de auto kan ongeveer 1200 kentekens scannen per uur, terwijl parkeerwachters er maar 70 kunnen doen in dezelfde tijd. Ook blijken mensen vaker netjes te betalen voor hun parkeerplek als ze weten dat er een scanauto rijdt. Maar volgens de gemeente Roosendaal valt dat allemaal wel mee.

Investering van 300.000 – 400.000 euro

Wethouder Lok laat weten dat parkeerders in Roosendaal al vrij trouw zijn met het betalen van hun parkeerkaartje. Volgens hem betaalt meer dan 90% van de parkeerders gewoon op tijd. Daar valt dus weinig winst te halen. En dan zijn er nog de investeringskosten. “Daarnaast is voor het gebruik van de scan -auto, wat niet kosten loos is, een geschatte investering nodig van €300.000,- tot €400.000,- in de parkeerautomaten,” aldus Lok.

De wethouder berekent ook dat er op personeelskosten weinig valt te bezuinigen. “Momenteel werken we met een beperkt aantal parkeercontroleurs, vaak een koppel met 2 controleurs per dag. Met een scanauto zal 1 controleur als chauffeur dienen en moet er daarnaast ook een koppel worden geformeerd voor de nacontrole en het uitschrijven van boetes bij parkeerovertredingen Wet Mulder.”

Scanauto delen

De gemeente Roosendaal heeft contact gehad met buurgemeenten die al wel een scanauto gebruiken. Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen maken samen gebruik van 1 scanauto. Daar zou Roosendaal aan mee kunnen doen. Maar wethouder Lok ziet daar geen voordeel in: “De auto kan maar steeds in 1 gemeente worden ingezet, wat een negatief effect heeft op de betalingsbereidheid van parkeerders.” De wethouder verwacht dat parkeerders minder vaak zullen betalen als ze weten dat de scanauto niet in de buurt is.

In het parkeeruitvoeringsplan komt te staan welke maatregelen de gemeente allemaal wil uitvoeren om het parkeren in Roosendaal goed te houden of zelfs te verbeteren. De kans lijkt klein dat daarin ook iets komt te staan over een scanauto. Wethouder Lok verwacht dat het parkeeruitvoeringsplan in de eerste helft van 2020 klaar is. Dan kan de gemeenteraad er over meebeslissen.

Lees ook: VLP en Roosendaalse Lijst willen antwoorden over scanauto