Roosendaal

Gemeente Roosendaal tevreden over aanpak DesDia: buurt knapt op

De onderdoorgang werd eerder al opgeknapt, om de overlast te verminderen.

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal is tevreden over verbeteringen in de DesDiabuurt. DesDia is de buurt rond de Desmijndijk en de Diamantdijk in Roosendaal. Er waren daar grote problemen met criminaliteit en veiligheid. De gemeente heeft samen met buurtbewoners een plan gemaakt om de buurt schoner, veiliger en socialer te maken. En volgens de gemeente begint dat te werken.

Door: Bianca van Vugt

Criminelen opsluiten, camera’s ophangen, hekwerk verbeteren, groenvoorzieningen opknappen, waterloopje schoonmaken. De overlast en onveiligheid in de DesDiabuurt in Roosendaal is op meerdere manieren aangepakt. De gemeente heeft samengewerkt met politie en justitie voor de aanpak van criminaliteit. En met het bewonerscomité om de buurt mooier en socialer te maken.

Poging tot doodslag: 2 jaar cel voor halfbroers

Een groot deel van de onrust rond de Desmijndijk en de Diamantdijk in Roosendaal werd veroorzaakt door één familie. “Het ging allemaal om een criminele familie die betrokken was bij schietpartijen, vechtpartijen, intimidatie en bedreigingen. De gebeurtenissen leidden tot onveiligheidsgevoelens in de buurt,” aldus de gemeente. In mei was daar een vechtpartij waarbij een man met een metalen buis werd geslagen. Dinsdag 1 september zijn hiervoor 2 halfbroers veroordeeld. Ze kregen elk 2 jaar cel voor poging tot doodslag.

De gemeente en politie richten zich ook op andere vormen van criminaliteit in de DesDiabuurt. Er zijn tijdelijk camera’s opgehangen, zodat verdachte activiteiten in de gaten gehouden konden worden. En er werd een hekwerk verlengd om drugshandel op die plek tegen te gaan. Ook de groenvoorzieningen werden opgeknapt. “De buurtbewoners kwamen zelf met ideeën om de verouderde buitenruimte van hun wijkje aan te passen op een manier die veiligheid ten goede zou komen,” aldus de gemeente.

Nog meer verbeteringen op komst

Wethouder Inge Raaijmakers is tevreden over de verbeteringen in de wijk. “In september vorig jaar konden we al door de inzet van twee buurtbewoners het opgeknapte tunneltje heropenen,” kijkt ze terug. “Het is belangrijk en waardevol dat we dit allemaal samen doen met de buurtbewoners. Het is tenslotte hun woonomgeving: zij kunnen als geen ander vertellen wat er nodig is om hier fijn en plezierig te kunnen wonen.”

De werkzaamheden zijn nog niet klaar. Er zijn nog plannen om snelheidsremmende maatregelen te plaatsen op de Desmijndijk. En er komt kunst. “Een lokale kunstenaar gaat met een designobject de buurt visueel opvrolijken. Allemaal aanpassingen op verzoek van en in goed overleg met de bewoners van de Desmijndijk en Diamantdijk,” laat de gemeente Roosendaal weten.

Wijk wordt socialer en voelt veiliger

Buurtbewoners werken ook aan de onderlinge sfeer, aan het sociale aspect. “Er is een klankbordgroep van bewoners actief om met ideeën te komen en er zijn plannen om een Buurtpreventieteam op te richten,” aldus de gemeente. “Met de opbouwwerker en jeugdwerker wordt bekeken of er iets voor de middelbare schooljeugd in de wijk geregeld kan worden.”

De aanpak op meerdere fronten tegelijk lijkt te werken. De gemeente heeft in februari en in juni bewonersenquêtes gehouden. Daaruit blijkt dat het gevoel van veiligheid groeit. “We zijn er nog niet maar de toon is gezet”, zegt burgemeester Han van Midden. “De aanleiding van de DesDia aanpak ontstond door negatieve gebeurtenissen. Het is mooi om te zien hoe we dat met elkaar ombuigen naar iets positiefs. De criminaliteit er uit en het veiligheidsgevoel er in! Dat is het motto.”

Lees ook: Muurschildering in Roosendaal moet voor meer veiligheid zorgen