Roosendaal

Gemeente Roosendaal wil rubberen korrels snel opruimen

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De gemeente Roosendaal wil de rubberen korrels die tussen het kunstgras liggen op de lokale voetbalvelden zo snel mogelijk opruimen en vervangen. Er is veel onrust ontstaan na een uitzending van tv-programma Zembla.

Uit die uitzending blijkt dat volgens het RIVM-onderzoek er geen gezondheidsrisico’s zijn bij het gebruik van de rubberen korrels. Maar artsen en toxicologen beweren iets heel anders.

De rubberen korrels die tussen het kunstgras liggen worden gemaakt van vermalen autobanden. De korrels bevatten giftige stoffen als zink, lood en benzeen en kan mogelijk leukemie en lymfeklierkanker veroorzaken. De KNVB dringt bij het RIVM aan op een nieuw onderzoek naar de gezondheidsrisco’s van de korrels. De Roosendaalse wethouder van sport Toine Theunis wacht dit nieuwe onderzoek niet af. Tegenover BN De Stem zegt hij het volgende:

“Wij maken ons grote zorgen en ondernemen nu al actie. In onze gemeente zijn de rubberen korrels verwerkt in drie voetbalvelden, één op sportpark Vierhoeven en twee op sportpark Hulsdonk. Daarnaast is dit spul ook verwerkt in het Cruyff Court dat in de wijk Westrand is te vinden.”

Volgens Theunis is er een soort stofzuigertechniek waarbij deze korrels kunnen worden verwijderd. Daarnaast gaat de gemeente in overleg met de voetbalclubs of ze de overige kunstgrasvelden moeten aanpakken en het rubber bijvoorbeeld laten vervangen door kurk.

De wethouder komt zo snel mogelijk met een voorstel.