Roosendaal

Gemeente Roosendaal ziet veiligheid in verkeer afnemen

Foto: © Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal merkt dat de veiligheid in het verkeer minder wordt. Maar niet alleen door te hard rijden. Daarom zijn extra snelheidsmaatregelen niet altijd de oplossing. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van Burger Belangen Roosendaal.

Door: Bianca van Vugt

Burger Belangen Roosendaal was geschrokken van twee ongelukken kort na elkaar op de President Kennedylaan in Roosendaal. Begin juli werd een overstekend kind aangereden, later die maand waren twee auto’s betrokken bij een ongeluk. Maar volgens de gemeente Roosendaal is het te vroeg om snelheidsovertreders hier de schuld van te geven.

Met andere dingen bezig tijdens het rijden

“Voor ons is nog niet vast komen te staan dat genoemde ongevallen een gevolg zijn van te hard rijden. Wij hebben informatie hierover opgevraagd bij de politie,” schrijven burgemeester en wethouders aan Burger Belangen Roosendaal. “Veel bestuurders zijn tegenwoordig namelijk helaas ook vaak met andere dingen bezig tijdens het rijden.”

Het valt de gemeente wel op dat er meer meldingen binnenkomen van hard rijden op meerdere wegen in Roosendaal, waaronder de President Kennedylaan. Burger Belangen Roosendaal wilde weten of de gemeente extra snelheidsremmende maatregelen wilde nemen.

De weg is goed, de mentaliteit is verkeerd

Maar volgens burgemeester en wethouders moet er minder gekeken worden naar de toestand van de straten en meer naar die van automobilisten. “Wij zien de laatste tijd binnen onze gemeente een toename van meldingen over verkeersonveilig gedrag dat niet altijd te wijten is aan de inrichting van de weg maar aan een verkeerde mentaliteit en dat is zeker niet gewenst.”

De gemeente verwijst hiervoor naar snelheidsmetingen die in 2016 zijn gedaan op vier plekken in de gemeente. Daar werd niet structureel te hard gereden. “Dat wil uiteraard niet zeggen dat niemand te hard rijdt,” aldus burgemeester en wethouders. Maar een gemeente baseert geen beleid op losse verkeersovertreders. “Deze resultaten waren in ieder geval geen aanleiding om snelheidsremmende maatregelen te nemen.”

Lees ook: Burger Belangen Roosendaal wil snelheidsmaatregelen President Kennedylaan