Woensdrecht

Gemeente waarschuwt Woensdrechtse senioren voor oplichting

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Landelijk is een campagne van start gegaan die ouderen waarschuwt voor allerlei vormen van oplichting, ook online. De gemeente Woensdrecht pakt dat tevens lokaal op en wijst senioren via onder meer de eigen website en Facebook op de gevaren.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

De tijd dat mensen op leeftijd niet online te vinden waren is grotendeels voorbij, weet burgemeester Steven Adriaansen te vertellen. Dat heeft de lokale afdeling van de Unie Katholieke Bond van Ouderen (KBO) hem zelf verteld. Dat betekent niet alleen dat de doelgroep daar prima te bereiken is met tips en waarschuwingen, dat betekent tegelijk dat senioren steeds vaker te maken kunnen krijgen met cybercriminelen.

Verschuiving

“Terwijl het aantal woninginbraken langzaam afneemt, neemt digitale misdaad juist toe”, legt de bestuurder uit. Dat wil niet zeggen natuurlijk dat al die andere zaken niet meer plaatsvinden. Nog te vaak worden mensen slachtoffer van bijvoorbeeld babbeltrucs aan de deur, het stiekem meekijken bij het pinnen en foute types die zogenaamd om hulp vragen en je dan beroven. Wel zien instanties als politie en de Fraudehelpdesk een verschuiving. Adriaansen: “Criminelen maken het zich graag zo makkelijk mogelijk.” Hij wijst tevens op het feit dat ze zo makkelijker anoniem blijven.

Tips en Tinkle Alarms

De landelijke campagne Maak Het Ze Niet Te Makkelijk van het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt door de gemeente zo veel mogelijk gedeeld. Deze geeft tips voor het voorkomen van oplichting en verwante vormen van criminaliteit. Daarnaast wordt opgeroepen om altijd aangifte te doen en tips door te geven.

Ter ondersteuning van de campagne kon iedere gemeente vijftig Tinkle Alarms bestellen. Belletjes die aan een tas, telefoon of andere bezittingen gemaakt kunnen worden. Ze rinkelen als iemand iets probeert weg te nemen en geven zo een waarschuwend geluid af. Ze zijn binnenkort verkrijgbaar aan de balie van het gemeentehuis, maar wanneer precies is nog niet bekend. En het zijn er echt maar vijftig, dus op is op! Gelukkig zijn ze vrij eenvoudig zelf te maken.

Meer weten of op zoek naar tips? Kijk eens op de landelijke website.