Bergen op Zoom

Gemeenten krijgen flinke compensatie voor Beschermd Wonen

Foto: Nationale Beeldbank

Redactie Redactie

De gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht krijgen bijna 13 miljoen euro compensatie voor het uitvoeren van Beschermd Wonen. Die ontvangen zij van de rijksoverheid. Dit is 80% van het tekort op Beschermd Wonen. De gemeenten willen samen met zorginstellingen en woningcorporaties het laatste gedeelte van het tekort terugdringen.

In 2017 bleek dat er een flink tekort ontstond op Beschermd Wonen. Centrumgemeente Bergen op Zoom lobbyde bij de rijksoverheid om dit bedrag te compenseren. Het proces duurde een jaar, maar de gemeenten ontvangen wel 12,72 miljoen euro compensatie. Voormalig wethouder Yvonne Kammeijer krijgt veel credits voor het doorzetten van het lobbytraject.

Positieve gevolgen

De compensatie zal positieve gevolgen met zich meebrengen voor de gemeenten. Allereerst wordt er een sterke afbouw voor het aantal Beschermd Wonen-bedden voorkomen. Hierdoor zouden de wachtlijsten fors groeien voor mensen in een hele kwetsbare positie. Als gevolgd daarvan zou het aantal daklozen stijgen.