West-Brabant

Gemeenten spreken van rustige jaarwisseling

Foto: Christian Traets

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het hoort inmiddels bij de tradities rondom de jaarwisseling. Gemeentes komen op 1 januari bijna allemaal met een persverklaring waarin staat dat het veelal rustig verliep. Dit jaar is daar geen uitzondering op.

Door: Hans-jorg van Broekhoven

In Roosendaal ging het volgens gemeentewoordvoerder Pieter Thielen alleen mis in de wijk Langdonk. Daar zijn twee auto’s uitgebrand en moest de brandweer ook twee andere branden blussen. Er is ME ingezet om erger te voorkomen. Een overzicht van de schade is er nog niet, meldt hij. Wel valt te lezen dat het in de aanloop naar oudejaarsdag rustiger was dan vorige jaren. Burgemeester Han van Midden laat weten geschrokken te zijn van wat zich, ondanks alle voorbereidingen, alsnog in Langdonk voordeed.

Alleen opgeblazen afvalbakken

De gemeente Woensdrecht is tevreden over een relatief rustig verlopen jaarwisseling, aldus woordvoerder Jan Prop. Er is weinig vernield en veel inzet van hulpdiensten was niet nodig. Burgemeester Adriaansen noemt spreekt van een bijzondere situatie, gezien de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod. Hij noemt de handhaving ervan “een buitengewoon complexe opgave.” Toch zijn er niet veel incidenten en klachten gemeld, aldus het persbericht. Het lijkt bij een paar opgeblazen afvalbakken te zijn gebleven.

Veel brandjes en meldingen

Bergen op Zoom meldt dat er geen verstoring van de openbare orde is geweest tijdens de jaarwisseling, al waren er wel meerdere brandjes. In deze gemeente kwamen wel veel meldingen van vuurwerkoverlast binnen. Woordvoerder Erwin Stander: “Probleem was dat politie onmogelijk overal tegelijk ter plekke kon zijn.” Hij meldt dat de brandweer aangeeft het druk te hebben gehad, ondanks de lockdown en het vuurwerkverbod. Een duidelijk beeld van de totale schade ontstaat pas later deze maand, wanneer er is geëvalueerd.

Alle drie de gemeenten melden dat er alsnog veel vuurwerk is afgestoken. Dat past in het landelijke beeld. Ik die zin heeft het verbod maar beperkt effect gehad. Op social media schrijven nogal wat mensen dat ze weinig verschil hebben gemerkt ten opzichte van eerdere jaren. In Bergen op Zoom werd kort na middernacht zelfs vuurwerk afgestoken naast het politiebureau.