Bergen op Zoom

Gemeenteraad Bergen vraagt kerken oud en nieuw in te luiden

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeenteraad van Bergen op Zoom hoopt dat kerken in de gemeente de klokken willen luiden op oud en nieuw. Om middernacht mag er dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken. In plaats daarvan zouden kerken, gebedshuizen en moskeeën 10 minuten lang de klokken kunnen luiden. Dan kan er toch een gevoel van saamhorigheid zijn. En iedereen met een bel kan thuis in de deuropening of in de tuin meedoen.

Door: Bianca van Vugt

Het vuurwerkverbod is voor de één een zegen, voor de ander een diepe teleurstelling. Veel mensen zoeken een alternatief om oud en nieuw toch samen te kunnen vieren. Het CDA in Bergen op Zoom bedacht dat het mooi zou zijn om te verbroederen onder de klanken van de kerkklokken. Volgens de partij hunkert de samenleving naar saamhorigheid. Ze diende een motie in en vroeg de gemeente er voor te zorgen dat kerken die graag mee doen, dat ook mogen doen. De gemeenteraad was het er mee eens.

Burgemeester Frank Petter is ook blij met het initiatief van het CDA en voert de motie graag uit. “Laten we samen het nieuwe jaar inluiden,” stelt hij voor. “Ik vind dit een betekenisvol idee in deze moeilijke tijd.” De burgemeester roept kerken dan ook op om op 31 december om 12 uur ‘s nachts alle klokken te luiden, 10 minuten lang. Als teken van hoop op betere tijden in 2021.

Petter vraagt niet alleen kerken mee te doen, maar ook moskeeën en andere gebedshuizen. “Dit gebaar is een mooi en passend alternatief voor het vuurwerk, dat dit jaar niet mag worden afgestoken,” aldus de gemeente Bergen op Zoom. Zeker als iedereen die thuis een bel heeft ook mee gaat doen. Al heeft de gemeente wel een verzoek: “Blijf daarbij wel in je eigen tuin, op je eigen achterplaats of balkon of in de opening van de eigen voordeur.”