Roosendaal

Gemeenteraad stapt naar rechter: mestfabriek mag er niet komen

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De Roosendaalse gemeenteraad heeft besloten naar de rechter te stappen. Ze wil het besluit van het eigen college van burgemeester en wethouders, om een vergunning af te geven voor de bouw van een biomineralenfabriek, tegen houden.

Wethouder Cees Lok zei donderdagavond tegen de raad dat het bestemmingsplan de bouw van de fabriek toestaat. “Wij kunnen niet anders dan de vergunning afgeven. Maar dit gaat zeker niet van harte”, aldus Lok.

Paul Klaver van de PvdA heeft een diepgaand onderzoek gedaan en adviseerde andere partijen in de raad beroep aan te tekenen bij de rechter. Omdat de beroepsperiode afliep op vrijdag 22 december, werd er nog maar net op het nippertje beroep aangetekend. De gemeenteraad heeft ervoor gekozen om een externe jurist het proces namens de raad bij de rechter te voeren.

Behalve de PvdA hebben ook coalitiepartijen Roosendaalse Lijst, VVD en SP voor de gang naar de rechter gekozen. Ook D66 en VLP van de oppositie stemden voor. Coalitiepartij CDA en oppositiepartijen GroenLinks en Nieuwe Democraten zien het proces niet zitten. Zij denken dat er valse hoop wordt geschetst voor de inwoners van voornamelijk de wijk Westrand.

Naast het beroep van de gemeenteraad heeft ook de Werkgroep Biomineralen bezwaar aangetekend bij de rechter. De werkgroep wil zelfs de bouw formeel stil laten leggen via een voorlopige voorziening.