Roosendaal

Gemeenteraad zegt nee nee tegen ja/ja sticker

Paul Joachems Paul Joachems

Sinds maart van dit jaar wordt er gesproken over de ja/ja sticker in de gemeente Roosendaal. Het voorstel van D66, PvdA, Groenlinks, SP en Burger Belangen Roosendaal zorgt ervoor dat mensen geen ongevraagde reclamepost ontvangen, tenzij ze daar zelf om vragen met een ja/ja sticker.

Door: Paul Joachems

Een compleet ander systeem dan wat men nu gewend is, inwoners moeten nu namelijk een sticker plakken om géén reclamedrukwerk of huis-aan-huis bladen in de brievenbus te ontvangen.

Wethouder voorstander van sticker

Wethouder Klaar Koenraad gaf eerder dit jaar al aan het invoeren van de sticker in de gemeente een prima idee te vinden: “Zodra een raadslid of inwoner behoefte heeft aan zo’n systeem, juich ik het alleen maar toe.” In de raadsvergadering van afgelopen donderdag voegde zij daar aan toe: “Als u deze motie omarmt en aanneemt ga ik deze uiteraard graag uitvoeren.”

Ervaringen ja/ja sticker

Harm Emmen, fractievoorzitter van D66 begon zijn betoog in de raadsvergadering: “Een ja/ja sticker werkt, de ervaring uit andere gemeenten is dat het de hoeveelheid papierafval reduceert en uit onderzoek in de gemeente Amsterdam is gebleken dat de inwoners tevredener zijn over een ja/ja systeem dan het oude ja/nee stickersysteem. Dat alleen al zou afdoende reden moeten zijn om in te stemmen met deze motie.”

De tegenstanders

Vlak voor de stemming waren er enkele tegengeluiden te horen van diverse raadsleden, zo zei Robert Breedveld van het CDA: “We hebben er best wel mee geworsteld, het heeft natuurlijk voor- en nadelen. De lokale ondernemers helpen bezorgers aan werk en kunnen mensen bereiken met de folders. Zij zijn er helemaal niet zo van overtuigd dat die ja/ja sticker voor hen een voordeel is.” Kees Hoendervangers van de Roosendaalse Lijst vroeg zich af of de indieners van deze motie zich een beeld gevormd hebben van de kosten die dit voorstel met zich meebrengt en ook Kees Verstraten van de VVD zette zijn vraagtekens bij de ja/ja sticker.

Ook Martijn Verbeek van de VLP was niet positief: “Wij vinden dat de lokale ondernemers hard geraakt gaan worden door de eventuele invoering van de ja/ja sticker. Onze jongeren verdienen een zakcentje met de verspreiding van folders. Voor hen en voor de ondernemers zullen wij dit voorstel niet steunen.”

Geen sticker

Alleen de indieners van het voorstel staken de handen omhoog bij de stemming tijdens de raadsvergadering waardoor de motie werd verworpen en er geen ja/ja sticker komt in de gemeente Roosendaal.