Huijbergen

Gemeenteraadsleden tonen fanatieke kant in raadsrace

Archieffoto raadsrace 2019. © ZuidWest Update

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het was niet alleen ontspanning en vermaak tijdens de kermis en braderie in Huijbergen afgelopen weekend, er moest ook gewerkt worden. Gemeenteraadsleden lieten zaterdagavond namelijk hun sportieve kant zien tijdens de raadsrace.

De raadsrace is een ludieke actie die elk jaar georganiseerd wordt door ondernemersvereniging Hover in Huijbergen. Het is een leuke manier om raadsleden te testen op hun conditie, op hoe fanatiek ze zijn en op hun sportiviteit. VVD’er Henk Kielman houdt er wel van. “Eens kijken wat de competitie is en wat de krachten zijn tussen de politieke partijen. En dat is natuurlijk normaal in de raadsvergaderingen anders dan op de fiets,” lacht hij.

Burgerraadslid voor D66 Niek van Essen, deed zaterdag voor het eerst mee. “Ik heb de afgelopen jaren een paar keer gekeken en we hadden mensen nodig. Want onze fractievoorzitter zit in IJsland, da’s de echte fietser van ons, maar die kon niet mee. Dus we zijn nu met z’n vieren en da’s een mooi team. We hadden eigenlijk met z’n vijven willen zijn, maar ja, Thierry kon niet.”

Fanatiek, maar geen prijs

De raadsleden bleken zaterdag niet alleen sportief, maar er was ook duidelijk een fanatiek randje te bespeuren. “Ik hoop niet als laatste te eindigen en ik verwacht ook niet als laatste te eindigen. Ja, ik probeer natuurlijk zoveel mogelijk te geven. Ik bedoel, ik kan best wel fanatiek zijn als het moet,” waarschuwde Van Essen vooraf.

Ook Kielman was ambitieus. “Kijk je moet altijd gaan om te winnen. Dat is natuurlijk het leukste. Dus ja, een podiumplaats moet er wel inzitten, zal ik maar zeggen,” grijnst hij. Maar helaas, Kielman mocht het erepodium niet beklimmen. En ook Van Essen haalde de top drie niet. De raadsrace werd na 5 rondjes door Huijbergen gewonnen door Lars van der Beek van ABZ, Algemeen Belang Zuidwesthoek.