Bergen op Zoom

Genesis-gitarist Steve Hackett naar Bergen op Zoom voor ontvangst oeuvre-award

Steve Hackett III (foto: Mario via Wikimedia Commens)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Gitarist Steve Hackett komt naar Bergen op Zoom om de Sena Performers European Guitar Award 2022 in ontvangst te nemen. De SEGA is een oeuvre-award, een prijs voor het complete werk van een muzikant. Hackett werd in de jaren 70 beroemd als gitarist van de band Genesis, waarin onder andere ook Peter Gabriel en Phil Collins zaten. De gitarist krijgt de SEGA uitgereikt op 27 oktober. Hij zal dan ook optreden. Eerdere SEGA-winnaars waren onder andere Slash van Guns N’ Roses, Queen-gitarist Brian May en George Kooymans van Golden Earring.

De organisatie van de SEGA zijn dolenthousiast over de komst van gitarist Steve Hackett uit Londen. “Hackett wordt binnen de pop- en progressieve rock als een absolute grootheid gezien,” aldus de organisatie. “De Londenaar werd in de jaren 70 wereldberoemd als gitarist van Genesis. In die periode was hij samen met toetsenman Tony Banks het muzikale geweten van de band. Phil Collins noemde hem meerdere malen één van de meest getalenteerde muzikanten waarmee hij heeft gewerkt.”

Ik verheug me nu al om op de ceremonie in Bergen op Zoom te spelen

En ook Hackett zelf heeft zin in de prijsuitreiking. “Ik ben zowel verrukt als vereerd dat ik gevraagd ben om de Sena European Guitar Award 2022 te ontvangen,” laat hij weten. “Ik verheug mij nu al om op de ceremonie in Bergen op Zoom te spelen en wil alvast de organisatie danken voor dit geweldige event.”

Hackett mag dan bekend zijn geworden met Genesis, maar zijn tijd in de band is slechts een klein deel van zijn oeuvre. “Al tijdens zijn Genesis-periode maakte Hackett soloplaten. In 1977 verliet hij de band en bouwde daarna een indrukwekkende solocarrière op. In 1985 richtte hij de succesvolle supergroep GTR op met ondermeer Yes-gitarist Steve Howe. Onder zijn eigen naam bracht Hackett 28 albums uit,” somt de SEGA-organisatie op.

Een waar ‘Musican’s musician’ die altijd boeit en blijft verbazen!

De Londenaar lijkt ook nog lang niet klaar met componeren en optreden. Hackett maakt nog steeds nieuw werk. Al blijft hij natuurlijk ook graag werken met de gouwe ouwe nummers. “Vorige week verscheen zijn nieuwe live-album Genesis Revisited Live: Seconds Out & More waarop hij teruggrijpt naar zijn legendarische gitaarwerk binnen Genesis,” aldus de organisatie van SEGA.

De voorzitter van de SEGA, Jack Pisters, is trots op de komst van Hackett. “Met zijn veelzijdige, innovatieve en virtuoze stijl stond hij aan de basis van het succes van de legendarische symfonische bands Genesis en GTR en weet hij met zijn prachtige melodische spel, mooie toon, harmonische inzicht en technische hoogstandjes al meer dan 50 jaar steeds weer te boeien met zijn indrukwekkende oeuvre,” legt hij uit. “Een waar ‘Musican’s musician’ die altijd boeit en blijft verbazen!”

De SEGA wordt uitgereikt op donderdagavond 27 oktober in poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoom. Kaarten kosten 45 euro en zijn te koop via de website van Gebouw-T. De SEGA is de afsluiting van de Guitar Week, een feestweek voor het 15-jarig bestaan van de SEGA.