Bergen op Zoom

Gertrudiskerk kleurt rood op #RedWednesday

Ook de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom wordt rood verlicht tijdens #RedWednesday

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Woensdag worden in heel Nederland kerken rood verlicht om aandacht te vragen voor het recht op vrijheid van godsdienst. Tijdens #RedWednesday kleuren zo’n 44 kerken rood. Ook de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom doet mee met de actie.

Met #RedWednesday wil Kerk in Nood mensen bewust maken van de vervolging van gelovigen en oproepen tot tolerantie en respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen.

Toename vervolging

Volgens recente rapporten van Kerk in Nood is vervolging de laatste twee jaar verder toegenomen. “De vrijheid van godsdienst is een mensenrecht. Niemand mag worden lastig gevallen, gediscrimineerd worden in werk of huisvesting, of bedreigd worden met het ontnemen van vrijheid of zelfs zijn of haar leven, alleen vanwege diens geloof”, zegt Peter Broeders, directeur van Kerk in Nood. “Helaas constateren we wereldwijd steeds meer van dergelijke schendingen, waarvoor amper aandacht is in ons land.”

Wereldwijd

Niet alleen Nederland neemt deel aan de actie. Wereldwijd worden woensdag bekende gebouwen in het rood verlicht. De afgelopen jaren werden al de kanalen van Venetië, de Sacre Coeur basiliek in Parijs, het Cristo Redentor beeld in Rio de Janeiro en de Sagrada Familia in Barcelona rood gekleurd. In Groot-Brittannië zal dit jaar de kathedraal van Westminster gekleurd zijn.