Roosendaal

Geveltuintjes geopend in Roosendaal: ‘Straks één lange, groene tunnel’

Sven de Laet Sven de Laet

De Raadhuisstraat in Roosendaal wordt groener en groener. Vrijdagmiddag werden daar zogenaamde geveltuintjes geopend. Daarmee kwam de wens van een groepje ondernemers uit de straat uit. “Dit wilden we al een paar jaar en het is nu eindelijk gelukt.”

Wethouder Cees Lok is er maar wat trots op. “Het wordt de komende jaar steeds warmer. Op dit moment is bijna alles geasfalteerd of van steen. Dat straalt die hitte uit. Groen in de straat, zorgt ervoor dat de temperatuur automatisch naar beneden gaat.” En het oog wil natuurlijk ook wat: “Dit oogt toch ook meteen een stuk vrolijker.”

Ook de ondernemers zijn opgelucht dat de tuintjes nu officieel geopend zijn. “Ik wilde dit al sinds ik hier een paar jaar terug ben gekomen,” vertelt Bregje Kruis van Roemer Juwelier. “Het was eerst nog wat gedoe met de gemeente. Maar we hebben er de schouders onder gezet en nu is het zover.”

Toch moesten de ondernemers nog even geduld hebben, vertelt Lok. “Eigenlijk wilden we de tuintjes eind vorig jaar al openen, maar toen zaten we met strengere coronaregels. Achteraf is het misschien maar goed. Nu schijnt het zonnetje én zijn de planten al een stukje verder gegroeid.”

De komende tijd is het de bedoeling dat er op meer plekken in de gemeente soortgelijke initiatieven verschijnen. “Bijvoorbeeld in de Dokter Braberstraat. Daar wordt het ook een stuk groener. Daarnaast zijn we sinds kort ook aangesloten bij het NK Tegelwippen. We stimuleren iedereen in de gemeente om tegels in te wisselen voor plantjes. Zo komt de natuur steeds meer terug in de gemeente.”

Als het aan Bregje ligt, zijn de geveltuintjes pas het begin van de groene transformatie in de Raadhuisstraat. “We willen nog veel meer van dit soort geveltuintjes. En uiteindelijk hopen we kabels over de straat te spannen, die dan helemaal volgroeien met plantjes. Zo moet er een grote, groene tunnel ontstaan.”