West-Brabant

Gewonden, overlast en schade tijdens onrustige jaarwisseling

Vernielingen in Bergen op Zoom en Woensdrecht

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het is in West-Brabant onrustig geweest tijdens de jaarwisseling. Er was vooral in Bergen op Zoom nogal wat overlast door zwaar vuurwerk, brandjes en vernielingen. Ook waren er een paar gewonden. In Roosendaal en Woensdrecht was het rustiger, maar ook daar is schade.

Brandjes, vernielingen met zwaar vuurwerk, overlast en enkele vuurwerkslachtoffers die behandeld moesten worden in het ziekenhuis. Zie hieronder een overzicht van de jaarwisseling in Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht.

Bergen op Zoom

In Bergen op Zoom waren er al in de loop van oudjaarsdag meldingen van brandjes. Zo was er brand in een bushokje aan de Gagelboslaan, in een garage met vuurwerkopslag aan de Hoogaars en in 2 auto’s aan de Korenberg en de Mercuriusstraat. Voor de brand in het bushokje is iemand gearresteerd.

De spoedeisende hulp van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom heeft 2 vuurwerkslachtoffers behandeld. Zij hadden oogletsel opgelopen. Op de spoedeisende hulp moesten ook mensen worden behandeld, omdat ze teveel alcohol gedronken hadden.

Een medewerkster van een snackbar aan de Holleweg raakte tijdens oudjaarsavond lichtgewond aan haar hoofd. Vuurwerk vernielde een deur van de snackbar en een lichtbak aan de voorgevel van het pand. Aan de achterkant van het winkelcentrum werd een electriciteitskast van Saver vernield met vuurwerk. Hierdoor werkt een ondergrondse container voor plastic niet meer.

Burgemeester Frank Petter en wethouder Patrick van der Velden hebben woensdagochtend een rondje gemaakt door de gemeente Bergen op Zoom om de schade met eigen ogen te bekijken. “Wat hen met name opviel is dat er nog maar weinig vuurwerkresten waren opgeruimd. Op sommige plaatsen lagen de vuurwerkdozen en -resten hoog opgestapeld,” aldus de gemeente Bergen op Zoom.

Burgemeester Petter wil ervaringen horen van Bergenaren over de jaarwisseling. Hij wil wijkgesprekken voeren, de nieuwe wijkverbinders inzetten en vraagt mensen hun ervaring te mailen nnar [email protected]. Petter wil kijken of het nodig is om bij de komende jaarwisseling extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Roosendaal

De gemeente Roosendaal spreekt van een relatief rustig verlopen jaarwisseling. “Echt grote incidenten deden zich deze nieuwjaarsnacht niet voor,” aldus de gemeente. Hulpverleners hebben hun werk kunnen doen zonder gehinderd te worden. En de schade aan eigendommen van de gemeente lijken mee te vallen.

In Roosendaal moest de brandweer 18 keer uitrukken tijdens de jaarwisseling. Dat was vooral voor brandjes. Zo was er brand gesticht midden op de rotonde aan de Kennedylaan. Volgens de politie waren er 36 meldingen van vuurwerkoverlast. “Voor zover nu bekend is er één afvalbak opgeblazen met vuurwerk. Dat gebeurde op de Jadedijk. De komende dagen wordt een nadere inventarisatie gemaakt van eventuele schade aan gemeentelijke eigendommen,” meldt de gemeente Roosendaal.

De spoed eisende hulp van het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal heeft 2 mensen behandeld die gewond waren geraakt door vuurwerk. Er is in Roosendaal tijdens de jaarwisseling niemand gearresteerd en er zijn geen jongeren naar Bureau Halt gestuurd.

Burgemeester Han van Midden betreurt het dat er 2 mensen gewond zijn geraakt. Ook neemt hij het hoog op dat er zondagavond zwaar vuurwerk bij een huis naar binnen is gegooid. Hierdoor ontstond grote schade in de hal van de woning. “Gelukkig raakte daarbij niemand gewond maar schrik zit er flink in en er is schade ontstaan in dit huis. De politie heeft deze zaak in onderzoek. Ik trek samen met het openbaar ministerie, politie en de brandweer op om de veiligheid voor onze inwoners zoveel mogelijk te garanderen.”

Van Midden wenst alle inwoners het allerbeste voor het nieuwe jaar. En hij doet nog een beroep op ieders fatsoen: “Tot slot roep ik iedereen op om zijn vuurwerkresten zelf op te ruimen. Dat is niet alleen veilig, het geeft ook een opgeruimd straatbeeld in onze stad en dorpen.”

Woensdrecht

Ook de gemeente Woensdrecht spreekt van een relatief rustig verlopen jaarwisseling. De enige noemenswaardige schade is een vernield speeltoestel. Het speeltoestel is compleet afgebrand. “Het feit dat een speeltoestel het moet ontgelden en daarmee de gemeente voor de herstelkosten mag opdraaien, is toch een smet op een feestelijke jaarwisseling. Wij hopen dat de dader(s) dan wel getuigen zich alsnog melden bij de politie,” aldus burgemeester Steven Adriaansen.

Volgens Woensdrecht is er geen uitzonderlijke inzet nodig geweest van de politie, brandweer en gemeente. De eerste indruk van de gemeente is, dat er verder nauwelijks vernielingen zijn gepleegd.