Nispen

Gezegende hubkes als warme broodjes over de toonbank: ‘Na vandaag stoppen we, dan blijft het bijzonder’

Anouk Houweling Anouk Houweling

Bakker Stef Suijkerbuijk van bakkerij Suykerbuyk in Nispen heeft er drukke dagen op zitten. Al een week zijn ze in de bakkerij bezig met het bakken van de hubkes voor Sint-Hubertusdag. Maandagochtend kwam de pastoor langs om de Hubertusbroodjes te zegenen.

Al vroeg stonden de verse hubkes klaar in de bakkerij. Een deel al ingepakt, en een deel dat net uit de oven kwam. Nadat de pastoor zich heeft omgekleed naar zijn toga, was het tijd om de broodjes te zegenen. Na een kort gebed samen met bakker Stef sprak de pastoor zijn zegen uit over de versgebakken hubkes. “Ooit hebben ze de broodjes bedacht om aan de mensen en dieren te geven, zodat ze geen hondsdolheid krijgen”, vertelt Stef.

Hou ze even in de regen, dan zijn ze voor mij ook gezegend.

Of mensen daar nog écht in geloven is de vraag, maar de hubkes blijven populair. “Ik heb deze week bij veel mensen de hubkes al gebracht en dan vroegen ze: ‘En, zijn de gezegend?’, dus het leeft nog wel heel erg hier in de buurt”, geeft Stef aan. Toch waren die broodjes nog niet door de pastoor met water besprenkeld. “Ik zei voor de gekkigheid: ‘Hou ze even in de regen, dat is water uit de hemel. Dan zijn ze voor mij ook gezegend'”, lacht Stef.

Verschillende smaken

Toch zit er volgens de bakker uit Nispen qua smaak zeker geen verschil in de gezegende broodjes en die van eerder deze week. “Voor mij persoonlijk niet, maar voor veel mensen wel denk ik.” Het is en blijft een soort kadetje, die tegen elkaar aan gebakken worden. “We hebben ze wel in twee verschillende smaken. Gewoon normale en met anijssmaak, die eet je niet elke dag.”

De afgelopen week zijn er al ruim 30 duizend hubkes de oven in gegaan bij bakkerij Suykerbuyk. Dat waren lange dagen voor Stef en zijn team. “Het was elke dag een beetje eerder opstaan. Ik weet niet of je het kan zien”, zegt hij lachend. Gelukkig voor hem is het na maandag echt klaar. “Na deze dag stoppen wij ermee, dan blijft het nog een beetje bijzonder.”

Het was elke dag een beetje eerder opstaan.

Voorin de bakkerij komen de klanten af en aan voor de Hubertusbroodjes. Ook de variant met anijs valt in de smaak. Stef verwacht dat ze zeker allemaal verkocht worden. “Anders vriezen we ze in en gaan ze naar de voedselbank. Zo komen ze op een goede plek terecht”, sluit hij af, om weer verder te gaan met het inpakken van de hubkes.