Bergen op Zoom

GGD en gemeente ‘heel blij’ over hoge opkomst bij mobiele teststraat Bergse moskee

Han Verbeem Han Verbeem

De mobiele corona-teststraat bij de El Feth-moskee in Bergen op Zoom wordt goed bezocht, constateren GGD en gemeente Bergen op Zoom. Meer dan 170 moskeebezoekers hebben donderdag aan het begin van de middag al gehoor gegeven aan de oproep om zich op corona te laten testen. Aan het eind van de dag waren dat er 268. De testen zijn de hele dag door uitgevoerd en vrijdag was de straat opnieuw geopend, tot het middaguur. Die dag zijn 184 testen afgenomen.

Op het terrein achter de moskee zijn twee tenten opgesteld, waar de auto’s van de bezoekers onderdoor kunnen rijden. De aanwezige GGD-medewerkers nemen een neus- en mondltest af; van alle personen zijn de gegevens geregistreerd. “Op deze manier hopen we in beeld te krijgen waar de besmetting precies vandaan komt”, zegt Eric Gronert. Hij is verpleegkundig specialist bij GGD West-Brabant.

Mobiele straat niet uitzonderlijk

Dat er iets niet goed was, werd al tijdens het offerfeest duidelijk. Er waren veel mensen met klachten en het afgelopen weekende bleek dat in één week tijd 32 besmettingen waren vastgesteld; grotendeels te herleiden tot de moskee. De GGD, de gemeente en het moskeebestuur kwamen razendsnel in actie en vrijwel onmiddelijk is besloten om op het terrein een tijdelijke, mobiele teststraat te plaatsen. Dat is overigens geen uitzonderlijkheid, stelt Gronert. “Dat gebeurde eerder ook al bij verzorgingscentra”, zegt hij.

Bezorgdheid

Binnen de Marokkaanse gemeenschap in Bergen op Zoom is grote bezorgdheid. Woordvoerder Najib El-Allouchi van de El Feth-moskee benadrukt dat de veiligheisnormen van het RIVM strikt zijn gevolgd. Nu heerst er vooral onzekerheid. “Dit heeft een grote impact”, zegt hij. “We weten niet waar dit vandaan komt.”

Vervolgstappen

De testdagen zijn op donderdag 6 en vrijdag 7 augustus en twee dagen later moeten er al uitslagen bekend zijn. “Het wordt spannend”, zegt de Bergse loco-burgemeester Barry Jacobs. De gemeente bereidt diverse scenario’s voor en extra maatregelen worden niet uitgesloten – aldus Jacobs. Hij roept alle inwoners van Bergen op Zoom, van alle achtergronden en culturen, op om de adviezen van het RIVM te blijven volgen. “Ga niet met het hele gezin naar de supermarkt”, noemt hij als voorbeeld. Nu de temperaturen stijgen hoeven de mensen niet binnen te blijven: “Blijf wel alert. Ga er gerust op uit en zoek de buitenlucht op. Maar wel met voldoende afstand.”